Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Ударили су ме пендреком иако им нисам био на путу“: Новинар портала Нова.рс о нападу полиције на јучерашњем протесту
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2023.

Извор: ТВ Нова

„Ударили су ме пендреком иако им нисам био на путу“: Новинар портала Нова.рс о нападу полиције на јучерашњем протесту

Андрија Лазаревић, новинар портала Нова.рс, нападнут је синоћ од стране полиције током протеста испред Скупштине града са којег је извештавао, а како сада каже за емисију "Пробуди се" на ТВ Нова, тренутно се осећа добро.

„Не бих то окарактерисао као напад, више као мањи инцидент, јер оно што се мени десило није ништа у поређењу са оним што се дешавало грађанима. Сведочили смо сценама бруталног насиља“, каже Лазаревић за ТВ Нова.

Он је описао како је дошло до напада и где се у том тренутку налазио.

„Налазио сам се са колегама код улице Драгослава Јовановића и извештавао о томе шта се дешава на ‘рубу’ протеста и када је полицијски кордон кренуо да потискује грађане, један од полицијских службеника, тачније један од припадника жандармерије је пришао и ударио ме пендреком по руци. Ја сам тек касније, када сам ‘вратио филм’, схватио да ја њима нисам био на путу. Они су пролазили једним делом пута, ја сам се склонио, али они су очигледно имали потребу да нам пошаљу поруку да желе да демонстрирају силу“, прича Лазаревић.

Он даље истиче да је, након што га је припадник МУП-а ударио, инстиктивно кренуо да трчи са другим грађанима, а да су се код Трга Николе Пашића нашли са осталим демонстрантима, где је један од њих већ лежао на поду, повређен, поломљене ноге. Лазаревић каже да се у том тренутку повређени демонстрант жалио да полиција не дозвољава Хитној помоћи да му помогне.

„Било је и динамично и стресно и страшно у неку руку“, каже Лазаревић.

Новинар Нова.рс истиче да пре самог инцидента није знао да су грађани окружени жандармеријом.

„Пре доласка испред Скупштине града, отишао сам у Косовску улицу, одакле сам фотографисао жандармерију. Само смо у једном тренутку схватили да смо опклољени, јер су полицијски кордони почели да стижу из правца Народне скупштине, из правца Председништва и када смо се спустили у Драгослава Јовановић, схватили смо да још један кордон полиције стиже из тог правца, тако да сама та чињеница да смо били практично опкољени са свих страна јесте била помало застршујућа.

Подсећамо, синоћ је одржан седми по реду протест опозиције окупљене око коалиције „Србија против насиља“ испред градске скупштине у Београду.

На те протесте позивали су представници листе „Србија против насиља“, тражећи поништавање избора на свим нивоима због, како тврде, изборне крађе, због чега је више њих, предвођених потпредседницом Странке слободе и правде Мариником Тепић, ступило у штрајк глађу. Представници листе „Србија против насиља“ синоћ покушали да уђу у Скупштину града, у чему их је спречила полиција, након чега су окупљени грађани разбили стакла и прозоре на тој згради.

Жандармерија је одговорила бибер спрејом и димним бомбама, а поједини демонстранти су претучени, повређени и приведени.

 

Коментари (3)

Остави коментар
пет

29.12.

2023.

Judge Dredd [нерегистровани] у 09:34

Re:

Niste ničija koleginica, već propagandista ovog režima.

Одговори
уто

26.12.

2023.

Јадранка Нићин [нерегистровани] у 01:06

Свила и кадифа..

Дакле, драги колега, новинарски посао није рад у окружењу свиле и кадифе, и не кукај као мало дете! Ако мислиш да су наши полицајци и жандармерија прекорачили дозвољену границу, онда ти топло препоручујем да одеш на исти скуп у УСА, можда Француску или још неку од "демократских" ЕУ земаља, па нам из прве руке јави да ли је њихова полиција нежнија у заштити државе од дивљачког, рушитељског понашања учесника "мирног" протеста. Као што си ти обављао своју дужност извештача, тако и жандармерија исто чини!
Како би било да ови садашњи свилени представници наше бранше једном за свагда СХВАТЕ шта подразумева наш посао, и не жале се скоро свакодневно УНС-у, НУНС-у и осталим организацијама уколико присуствују високоризичним скуповима. Уместо тога, нека питају остале колеге, које пендрек није закачио, како успевају у томе, а при том и да обаве посао до краја!
Оно што се синоћ десило у режији "Србије против насиља", је потпуно непримерено називу покрета, или тачније дивљаштво без граница. Заборавља се, при том, да сви ти свакодневни скупови НИСУ пријављени МУП-у, па свако ометање јавног реда и мира подлеже санкцијама. И коначно, докле ће МАЊИНА да малтретира ВЕЋИНУ и омета нормалан живот, затварањем саобраћајница по Београду?! Очигледно НЕКОМЕ је веома стало да дође до међусобног сукоба грађана а то је, изгледа, главни циљ ових „бораца“ против „насиља“, па уколико будеш и даље пратио поменуте протесте, чији организатори немају намеру да стану, припреми се како да избегнеш пендрек . И не кукај, све улази у рок службе..



Одговори
пон

25.12.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 17:00

ЈОШ ЈЕДНА ЛАЖ

КАКО ВАС НИЈЕ СРАМОТА ДА СЕ УКЉУЧУЈЕТЕ У СВЕ ЛАЖИ ТИХ ДИВЉАКА КОЈИ РУШЕ БЕОГРАД И СРБИЈУ. НАПАЛИ СУ ЊЕГА ЈАДНОГ. А ШТА ЈЕ СА ДИВЉАЊЕМ КОЈЕ ТРАЈЕ И ТРАЈЕ ОД СТРАНЕ ИСФРУСТРУСТРИРАНЕ ОПОЗИЦИЈЕ КОЈОЈ И ВИ КАО унус ДУВАТЕ ПОД РЕП. СТИДИТЕ СЕ". ЗАШТО НИСТЕ ОСУДИЛИ ДИВЉАЊЕ И ЛУДОВАЊЕ,РАЗБИЈАЊЕ БЕОГРАДА И МАЛТРЕТИРАЊЕ ГРАЂАНА?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси