Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ФИЈЕТ Србија доделио награду „Милорад Рајчевић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2023.

Аутор: Фијет Србија Извор: НУНС

ФИЈЕТ Србија доделио награду „Милорад Рајчевић“

Награда “Милорад Рајчевић” додељује се страним и домаћим новинарима и писцима у туризму за текстове и тв репортаже о Србији.

Стручни жири за доделу награде у саставу: Марина Јабланов туристичка новинарка, Владимир Јовановић, туристички новинар и Каменко Миленковић, уредник РТВ, нису имали нимало лак задатак да међу пријављеним медијским садржајима изаберу најбоље.

Овогодишњи добитници награде “Милорад Рајчевић” су Смиљана Попов из Београда, ауторка и уредница тв серијала “Србија за почетнике” за епизоду “Пазова за почетнике” , Маја Загоричник из Крања (Словенија) за филмску репортажу “ЛилаЛо фестивал оптимизма в Лозници” и Горан Газдек из Вировитице (Хрватска), директор међународног фестивала “Фра Ма Фу”, за писану репортажу “Голубац – тамо где је Дунав најшири”.

Додељене су и повеље ФИЈЕТ Србија: Гордани Момчиловић за ауторски текст објављен у Ал Јазеера Балканс “Античка Медијана у Нишу: много више од археолошког локалитета” и Драгану Тодоровићу за студиозно дело “Винске манифестације и јединствена туристичка дестинација Аранђеловац-Топола”. Посебна захвалница ФИЈЕТ Србија додељена је Граду Лозници који је био домаћин свечаности и вишегодишња подршка активностима ФИЈЕТ Србија.

Милорад Рајчевић је први Србин који је пропутовао цео свет, на путешевствију дугом 120.000 километара и своје доживљаје-путописе редовно објављивао у тадашњем београдском „Малом журналу“. Он је дуже од три деценије путовао по свету, хемисферу је обишао шест пута. На визит карти му је као звање једноставно стајало: светски путник.

На прво путовање кренуо је са петнаест година и од тада је путовао пешке, на бициклу и моторциклу, колима, железницом, на слону, носили су га у рикши. На дуг пут око света испратило га је пола Београда 14. марта 1910. године и краљ Петар му је пожелео срећан пут.

Био је на висовима Килиманџара и Тибета, пловио Тихим океаном, шетао обалама сунчане Калифорније, купао се у светим рекама Гангу и Јордану, пењао се на Кеопсову пирамиду, ишао у лов на тигрове.

У свесци са којом је кренуо на пут, намеравао је да сакупи потписе свих знаменитих људи које на путовањима сретне. Вратио се са више од 30.000 потписа и упознао, поред осталих: Пупина, Теслу, Гандија, Хитлера, Алкала Замору, Мусолинија, папу, краља Румуније Карола, данског Краља Кристијана, Краља Густава…

Удружење ФИЈЕТ Србија је 2022. године установило награду која носи име овог путника изузетно занимљиве биографије и додељује је сваке године, новинарима и путописцима за промоцију Србије.

Свечана додела награде “Милорад Рајчевић” организована је у хотелу “Подриње” у Бањи Ковиљачи чије отварање се очекује почетком 2024. године. Учесници овог догађаја имали су прилику да обиђу хотел и упознају се са његовом понудом, као и да посете Зимски фестивал у Лозници, који је својим садржајима допринео свечаној предновогодишњој атмосфери која влада у овом делу године.

О ФИЈЕТ-у Србија

Удружење туристичких новинара и писаца у туризму „ФИЈЕТ Србија“ део је Светске федерације туристичких новинара и писаца у туризму („ФИЈЕТ Интернатионал“) чији је циљ да промовише туризам земаља чланица, самим тим и Србије, да унапреди туристичко новинарство остварујући мисију која подразумева промоцију туризма, путовања, различитих одредишта и култура, нових трендова, напуштање предрасуда и успостављање пријатељстава и толеранције.

Удружење Фијет Србија основано је 19. 01. 2012. у Новом Саду ради промоције, развоја и унапредјења туризма, културе, историјских вредности, толеранције и мира у Србији и иностранству, промоције Србије као туристичке дестинације и дестинација осталих чланица светског удружења, као и промоције професионалних новинарских стандарда у туризму.

Туристичка организација града Лознице  организује Зимски фестивал у Лозници од 11. 12. 2023. до 14. 1. 2024. године, а под покровитељством Града Лознице.

Богат програм фестивала ће улепшати и увеличати овај део године свима који Лозницу изаберу као празничну дестинацију. Посетиоци ће моћи да уживају у разним зимским активностима: дружењу са Деда Мразом, вожњи новогодишњим возићем и на новогодишњем каруселу, клизању, анимацијама, новогодишњим представама и концертима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси