Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Драгану Тодоровићу Повеља ФИЈЕТ-а за најбољи новинарски текст
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2023.

Аутор: stvarnost.rs Извор: stvarnost.rs

Драгану Тодоровићу Повеља ФИЈЕТ-а за најбољи новинарски текст

Награде у виду плакете с ликом Милорада Рајчевића, првог српског светског путника и путописца, уручене су Маји Загоричник (Словенија) за телевизијску репортажу о лозничком ЛИЛАЛО-фестивалу, Горану Газдеку (Хрватска) за причу о Голупцу и Смиљани Попов (Србија) за репортажу о Старој Пазови, урађеној у оквиру серијала „Београд за почетнике“.

Повеље су припале Гордани Момчиловић, новинарки „Ал џазире“, за репортажу „Античка медиана у Нишу“ и мр Драгану Тодоровићу, новинару и власнику Интернет-портала „еСтварност“ за прилог „Винске манифестације и јединствена туристичка дестинација Аранђеловац–Топола“.

Текст „Винске манифестације и јединствена туристичка дестинација Аранђеловац–Топола“ можете прочитати на линку.

Овај прилог је објављен у категорији „Туризам“ 12. маја ове године, а завршне реченице су: „Радови на Подруму у Бањи предвиђено је да буду завршени до 2024, а рок за формирање јединствене туристичке дестинације истиче 2025. године. Ушли јесмо у цајтнот, али све се надајући како „никад није касно“ (!?), можда се деси да неких нових, ововремених 18 људи, посвећених зналаца из Аранђеловца и Тополе, ипак усмери „туристички точак“ према правом „колосеку“.

Повељу је Драгану Тодоровићу уручио Ђорђе Михајловић, председник Скупштине "ФИЈЕТ Србија", власник Привредног друштва «Туристичка призма» у Новом Саду (организатор бројних домаћих и иностраних туристичких сајмова и манифестација) и аутор истоимене радијске емисије «Туристичка призма» (прво емитовање било на "Пан радију" у Новом Саду, а у протеклих 25 година објављена 1351 емисија, што представља својеврстан рекорд у радијском, туристичком новинарству).

Иначе, прва награда «Милорад Рајчевић» додељена је од «ФИЈЕТ Србија» постхумно Славку Јовановићу, дугогодишњем новинару Радио Београда, који је пре четврт века био аутор и емисије «Код два бела голуба», а саговорник је био Драган Тодоровић, добитник овогодишње Повеље. Тема емисије биле су најлепше приче о Аранђеловцу и Буковичкој бањи из архива Дунавске бановине у Новом Саду, у периоду од 1929-1941. године.

Присутни туристички новинари су на програмима радија и телевизије Београд и Нови Сад, интернет-порталима и продукцијским медијима известили о боравку туристичких новинара и писаца у туризму у Тршићу, као и о уручивању пет награда «Милорад Рајчевић» у хотелу «Подриње» у Бањи Ковиљачи.

Туристички новинари и писци у туризму су одржали годишњу скупштину Удружења "ФИЈЕТ Србија" у Научно-образовном културном центру «Вук Караџић» у Тршићу, а награде "Милорад Рајчевић" су уручене у хотелу «Подриње» у Бањи Ковиљачи. Колико је особљу "Подриња", које се налази у завршној фази реконструкције било занимљиво да сазнају информације о Милораду Рајчевићу, првом српском светском путнику, толико је новинарима било интересантно да чују кад ће хотел «Подриње» почети да прима прве госте.

У приземљу хотела „Подриње“ у Бањи Ковиљача приређена је, од стране Туристичке организације Лизница и уз свесрдно ангажовање директорке Снежане Перић, изложба посвећена Милораду Рајчевићу.

-Представници Града Лознице, а посебно Туристичке организације и хотела „Подриње“, који је у финишу реконструкције, прихватили су прошле године да управо овде, у Лозници и Вуковом Тршићу, прапостојбини српске културе, организујемо уручивање награда родоначелнику српског туризма , Милораду Рајчевићу – рекао нам је Ђорђе Михајловић.

Изузетно љубазно особље хотела „Подриње“, који се налази у завршници реконструкције, под „диригентском палицом“ уиграног двојца у саставу: Слађана Стојановић, директорка, и Далибор Секулић, оперативни менаџер (дугогодишња „прва виолине хотелског предузећа „Елит“ на Палићу код Суботице), брзо и ефикасно је одговарало на сва питања знатижељних туристичких новинара.

Хотел „Подриње“, из 70-их година прошлог века, после стечаја од 2014. године, коначно је 2019. године дошао у посед кинеске компаније „Лонг глори трејдинг лимитед“, која је за куповину хотела, површине 4.700 м2, платила 109 милиона динара. До данас је у реконструкцију хотела „Подриње“, који већ има 43 собе (са СПА садржајима, базеном, слоаном собом, финском сауном и парним купатилом) уложено 7.254.612, 59 евра. Планирано је укупано улагање од 20 милиона евра (уз изградњу новог хотела), а Република Србија је обезбедила 20 одсто неповратних средстава, односно четири милиона евра.

Пре доласка туристичких новинара, и писаца у туризму, сабраних у асоцијацији „ФИЈЕТ Србија“, у хотел „Подриње“ у Бањи Ковиљача, туристички посленици су били у прилици и да посете „Зимски фестивал“ у Лозници“.

Поруке традиционалног Фестивала ЛИЛАЛО, које се од 2018. године, приређују у Лозници уочи Петровдана, ради афирмисања лилања (паљења снопића од младе коре дивље трешње или брезе), као да су се на најбољи начин спојиле са ентузијазмом туристичких новинара, који су посвећени афирмисању драгоцених вредности туристичких дестинација, не само у Србији.

Енергија коју су Лозници и свим добитницима награда даровали посвећеници развоја туризма, туристички новинари и писци у туризму, окупљени у ФИЈЕТ Србија, сигурно ће допринети бољим данима, како у Бањи Ковиљачи, тако и у другим местима у Србији и на Балкану која желе благодети од туризма.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси