Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Агенција за привредне регистре: Петина регистрованих медија нема уписане све податке прописане новим законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2023.

Извор: ФоНет

Агенција за привредне регистре: Петина регистрованих медија нема уписане све податке прописане новим законом

Агенција за привредне регистре саопштила је данас да мање од петине регистрованих медија – 482, нема уписане све податке прописане новим Законом о јавном информисању и медијима и позвале издаваче медија да до 4. фебруара 2024. године испуне своју законску обавезу и региструју све потребне податке.

У саопштењу Агенција је навела да је у Србији тренутно регистровано 2.588 медија и да је на интернет страници Агенције ажурирана листа од 482 медија који немају регистроване све податке.

Сви издавачи медија који до сада нису регистровали податке о главном уреднику, а требало је то да учине и по одредбама старог закона, дужни су да поднесу пријаву и региструју податке о главном уреднику у наредних месец и по дана, односно до истека рока прописаног новим законом.

Ту обавезу имају и издавачи медија који су променили главног уредника, али то нису регистровали у року од 15 дана од настале промене. Они треба да поднесу регистрациону пријаву са одговарајућом документацијом, како би се у регистру ажурирали подаци о главном уреднику, који су обавезан предмет регистрације.

Ако је издавач медија друштво капитала, онда издавач има обавезу да региструје документ који садржи податке о правним и физичким лицима која непосредно или посредно имају више од пет одсто удела у оснивачком капиталу издавача, податке о њиховим повезаним лицима и податке о другим издавачима у којима та лица имају више од пет одсто удела у оснивачком капиталу.

Уколико издавач не региструје те податке у прописаном року, регистратор ће избрисати медиј из регистра по службеној дужности, без доношења посебног акта о брисању, наведено је у сапштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси