Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јерменија на 30 дана суспендовала дозволу за емитовање проруског радија Спутњик
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2023.

Јерменија на 30 дана суспендовала дозволу за емитовање проруског радија Спутњик

Јерменија је одлучила да локалном огранку руског радија Спутњик привемено укине дозволу за емитовање због, како су њене радиодифузне власти навеле, "ироничних и погрдних" примедби на рачун земље и њених становника, које је недавно изнео један водитељ.

Ова нација са Кавказа је традиционално у савезу са Русијом, али су се њихови односи погоршали откако је Азербејџан у септембру војно заузео сепаратистичку енклаву Нагорно-Карабах, до тада углавном насељену Јерменима.

Комисија која је у Јерменији надлежна за телевизију и радио саопштила је да је „на тридесет дана“ суспендовала лиценцу за Спутњик Јерменија.

Спутњик је руски државни медиј присутан у неколико земаља путем радио станица или веб-сајтова.

Њега оптужују да је инструмент Кремља за „дезинформисање“, па је убрзо после инвазије Русије на Украјину 2022. године забрањен за дистрибуцију у Европској унији, Канади и Великој Британији.

Казна је изречена у уторак је одговор на „ироничне и погрдне“ изразе које је користио водитељ Тигран Кеосајан када је говорио о Јерменији и њеним становницима у једном радијском програма у новембру, објаснила је јерменска комисија.

Мишљења која је изнео не одговарају ономе што „политички коментатор и водитељ, држављанин друге земље“ има „морално право“ да каже, додаје се у саопштењу.

Тигран Кеосајан је такође позивао на чињење „незаконитих дела“, саопштила је Комисија, без додатних детаља.

Овај прокремљски руски водитељ је у браку са главном уредницом међународног канала Раша тудеј Маргаритом Симонијан, такође лојалне Кремљу.

Тигран Кеосајан и Маргарита Симонијан су јерменског порекла.

Јереван сматра да Москва ништа није учинила да спречи азербејџанску офанзиву на Нагорно-Карабах у септембру, и од тада од ње ка Русији иде све више жаока.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси