Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ се још не оглашава због приватног снимка Ђорђа Микетића на Пинку, нова седница у петак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2023.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

РЕМ се још не оглашава због приватног снимка Ђорђа Микетића на Пинку, нова седница у петак

Упркос обећању да ће до половине децембра одлучивати о мерама због приказивања порнографског снимка посланика Ђорђа Микетића на ТВ Пинк, Савет РЕМ-а о томе није расправљао. Председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић каже за Цензоловку да на претходној седници није било кворума и најављује наредну за петак.

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) почетком децембра неуобичајено је брзо реаговао на емитовање експлицитног снимка Ђорђа Микетића на Пинку и покренуо поступак изрицања мера овој телевизији.

Истог дана у саопштењу на сајту Регулатора најављено је „да ће о евентуалним мерама заштите против ТВ Пинк одлучивати на наредној седници, у складу са законским процедурама, која ће бити одржана у првој половини децембра ове године”. Та седница одржана је у среду, 13. децембра, али на дневном реду се није нашла ова тачка.

Како је за Цензоловку рекла Оливера Зекић, председница Савета РЕМ-а, о изрицању мера ТВ Пинк није се одлучивало на последњој седници јер није било кворума за одлучивање.

„Седници је присуствовало само пет чланова, од девет, што није довољно за одлучивање. Наредна седница заказана је за 22. децембар”, најавила је Зекић.

Стручна служба Регулаторног тела утврдила је да је објављивањем снимка потенцијално дошло до повреде више чланова Закона о електронским медијима, као и чланова Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, као што су поштовање достојанства личности и право на приватност.

Регулатор је тај снимак сврстао у порнографију, чије је емитовање забрањено и према Закону о електронским медијима и према Правилнику о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга.

Зекић: Мере су или цензорске или педагошке

Професор Факултета политичких наука у пензији и медијски стручњак Раде Вељановски, оцењује за Цензоловку да се РЕМ огласио и реаговао истог дана када је објављен споран видео запис, зато што дуже време постоји притисак на њих што не раде свој посао.

„Они су већ требали да изрекну меру Пинку, што поново показује да не раде како треба”, истиче Вељановски.

Додао је да Савет РЕМ-а има у својим рукама санкције и може да изриче мере емитерима, али да то не ради.

„Они се понашају као пословни партнери комерцијалних телевизија, и сервис власти, што сам им и рекао више пута. Избегавају да изричу мере емитерима који крше законе и правилнике, такве да могу да им направе штету. А то је и сврха санкција, ако су ти емитери начинили неком штету, или јавном интересу, морају да претрпе одређену штету и санкцију”, сматра Вељановски.

У изјави за Цензоловку Оливера Зекић је рекла да су Савету РЕМ-а везане руке јер ни са новим законом нису добили могућност да изричу новчане санкције, а да су постојеће мере – прве две педагогија, а друге две цензура.

Вељановски каже да је та оцена типичан доказ да је та особа на погрешном месту и да не разуме регулацију:

„Није тачно да су санкције цензура, јер слободе нису неограничене. У праву важи правило да су слободе једних ограничене слободама других. Примена неке санкције у области регулације користи се у заштити јавног интереса који је изнад свега”, наводи Вељановски.

Вељановски: Новчане казне ипак постоје

Вељановски је нагласио да РЕМ посебно штити Пинк зато што та телевизија редовно плаћа обавезе, које добијају и из јавних средстава.

Када је реч о изрицању новчаних санкција, нови Закон о електронским медијима предвидео је у члану 125 казну од 500.000 до два милиона динара за правно лице ако, између осталог, „не поступи у складу са одредбама овог закона у вези са заштитом малолетника; не поступи у складу са одредбама овог закона у вези са обавезом поштовања људских права; не поступи у складу са одредбама овог закона у вези са забраном говора мржње (члан 71); не поступи у складу са одредбама овог закона у вези са забраном објављивања појединих програмских садржаја”…

Новчане казне РЕМ не изриче директно, али је овлашћен да подноси прекршајне и кривичне пријаве судовима.

Регулатор има на располагању пет мера заштите којима може санкционисати емитера, а то су:

– опомена;

– упозорење;

– привремена забрана објављивања програмског садржаја или привремена забрана објављивања огласних порука;

– привремено одузимање дозволе или одобрења за пружање медијске услуге и

– трајно одузимање дозволе или одобрења за пружање медијске услуге.

На питање коју санкцију заслужује телевизија Пинк због објављивања порнографског садржаја, Вељановски каже да би адеквана казна била забрана емитовања програма у којем је приказан споран видео прилог у трајању од 30 дана.

Одлуке о Пинку се стално одлажу

Дакле, у складу са најавом председнице Савета РЕМ-а у петак, 22. децембра, биће одржана нова редовна седница на којој би требало да се одлучује и о изрицању мера Телевизији Пинк. Уколико, наравно, овог пута буде кворума.

На тој седници требало би поново да се одлучује и о другим проблематичним емисијама Пинка, између осталоги и из јуна, односно септембра прошле године, што се већ одређено време одлаже.

Јавност не може да зна због чега се одлажу, пошто су записници са седница толико штури да не пружају никакве додатне информације.

На нашу опаску да је ефикасност РЕМ-а упитна, да се редовне седнице одржавају врло ретко, иако би требало два пута месечно, и да су записници потпуно неинформативни, Зекић је за Цензоловку одговорила да РЕМ ништа не крије од јавности и да са друге стране имају много другог посла, те да их је затекао и нови закон када су расписани избори.

„Ми врло редовно радимо, видиш колико имамо телефонских седница, а ово остало имамо конкурсе, имамо хиљаде неких других ствари којима се РЕМ бави. Ја сам та која одлучује шта ће бити на дневном раду, имамо неких хитнијих ствари од пријава”, напоменула је Закић. Додала је да се за све информације можемо обратии РЕМ-у и да ћемо их добити.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси