Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор из медијског сервиса Дојче веле на тврдње да се Немачка умешала у српске изборе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2023.

Извор: EWB, Данас

Одговор из медијског сервиса Дојче веле на тврдње да се Немачка умешала у српске изборе

Немачка медијска кућа Дојче веле (DW) демантовала је за портал EWB (Juropien Vestern Balkans) наводе српских провладиних медија да је умешана у актуелне антивладине протесте.

“ДW не заступа никакво политичко гледиште у Србији и стога заузима неутралан став о постизборним протестима”, навели су у писаном одговору из овог медија.

Уз захтев да се пониште београдски избори и распишу нови, представници опозиционих партија и грађани протестују већ три дана за редом испред седишта Републичке изборне комисије. За четвртак је најављен још један протест. Грађани и опозициони политичари тврде да је победа владајуће Српске напредне странке у Београду резултат изборне крађе, а да је тако сведоче бројни видео снимци који од изборног дана круже друштвеним мрежама и медијима, а који доказују бројне изборне нерегуларности.

Готово сви провладини таблоиди на насловним странама имали су текстови који дискредитују организаторе протеста, укључујући и неформалну групу „Студенти против насиља“, коју чине млади и студенти Београдског универзитета.

„Немачки прсти у насиљу пред седиштем РИК: Берлин испод жита подстиче протест“, текст је који су на насловној страни објавиле Вечерње новости, а који су преузели сви провладини медији, укључујући и београдску Политику.

У тексту се наводи да „интересовање западних служби за изборе у Србији није спласнуло ни после затварања биралишта, а посебно су активни Немци у анимирању протеста прозападне опозиције“.

„Према информацијама Новости, управо њихови обавештајци преко својих овдашњих пипака потпирују насиље које се спроводи испред седишта Републичке изборне комисије, а све под изговором наводне крађе на гласачким пунктовима“, пишу Новости.

Протест грађана испред РИК-а, у добро познатом маниру проруских медија, пореде се Мајданом, додајући да су засада покушаји „да се заметне клица новог Мајдана“ јалови, али да се протести морају разумети као „последњи покушај да се хибридном операцијом и пропагандним ратом прекомпонује политичка панорама како би у Београду на власт дошла опција која би спроводила интересе западних центара моћи“.

Тврдњу да Немачка стоји иза протеста грађана, Вечерње новости доказују сарадњом Николе Ристића, једног од учесника протеста, са немачким медијем Дојче веле (DW). Како је и сам изјавио, Ристић је власник и директор фирме која се бави ПР-ом „ДП медија“, а како то јавно стоји на сајту фирме, на једном од пројеката сарађивао је и са ДW.

За European Western Balkans из DW су рекли да DW академија подржава младе људе у стицању медијских компетенција и у учењу да се изражавају кроз медије како би могли да буду активни делови друштва.

 

Готово да није било антивладиног протеста који у прорежимских медијима није био представљен на сличан начин. Наративи су углавном исти. Неко са Запада покушава протестима да руши Србију.

У ту сврху готово по правилу се таргетирају појединци и организације цивилног друштва који на било који начин сарађују са западним невладиним организацијама.

Подсећамо, током масовних антивладиних протеста због отварања рудника литијума, српска влада заједно са себи блиским медијима окарактерисала је протест као заверу странаца против Србије.

Тада су под нападом били покрет “Крени-промени”. Чак је и тадашња председница Владе Ана Брнабић оптуживала западне владе и невладине организације да су организовале и финансирале блокаде путева широм земље. У заједничком саопштењу амбасаде тих земаља тврдње премијерке демантовале.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси