Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ-у шамар из ЕП: Без слободних медија не може у ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 12. 2023.

Извор: direktno.rs

РЕМ-у шамар из ЕП: Без слободних медија не може у ЕУ

Известилац за Србију Европског парламента Владимир Билчик изјавио је за Демостат да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) није добро радило свој посао непосредно пред изборе.

- Они се чак нису сусрели са нама поматрачима, ми нисмо добили никакве опсежне податке, њихове процене о кампањи и то је такође знак слабих јавних институција које треба да надзиру, надгледају "терен" за изборе - указао је он.

Говорећи о ономе што је потребно променити да би избори у Србији били регуларни, Билчик је навео и да медији морају да заиста раде свој посао, да је нужно "слободно, независно извештавање, да се новинари не суочавају с претњама".

Поводом констације Демостата да постоји снажна политичка цензура у Србији, на телевизијама са националном фреквенцијом, која је присутна све време, док је ситуација на Радио-телевизији Србије другачија само у време изборне кампање, Билчик је навео:

- Ми смо већ у нашем Извештају дали своју оцену о медијској ситуацији и бавимо се медијима још откако сам постао известилац ЕП за Србију. Извештаји Европског парламента су јасни, то је била и велика тема у међустраначком дијалогу који смо водили пре избора одржаних 2020. и 2022. године, ми смо такође дискутовали о медијску ситуацију у дијалогу вођеном у парламенту. Спремни смо да се ангажујемо са новим сазивом Народне скупштине, да посредујемо у дијалогу у овде, мислим да то питање треба да буде решено - казао је Билчик.

Сваки медиј, према његовим речима, има одговорност да извештава истинито и професионално.

- Треба квалитетно, независно и слободно извештавати о ономе што се догађа у држави, и постоји много простора да се то побољша у Србији. То је веома јасна порука, не само ове посматрачке мисије, већ и нешто што преносимо као поруку европских институција последњих година. И ако се ствари не промене, биће тешко да Србија напредује на путу ка ЕУ, а то је и један од разлога због којег смо ангажовани у овим дискусијама - казао је Билчик.

Поручио је да је постојање снажних, независних, професионалних медија, "кичма сваке демократије", и да је са њима лакше борити се против ширења дезинформисања.

- Такође ми је драго да смо ми у ЕУ прошле године усвојили Закон о додатним дигиталним услугама. То је део европског законодавства, а биће и обавезан за Србију када се придружи ЕУ. Тиме се обезбеђују додатне и значајне смернице за борбу против дезинформација, нарочито онлајн платформи, које имају велику одговорност - рекао је.

Подсетио је да је прошле недеље постигнут политички договор о новом европском закону о слободи медија у ЕУ, што је такође нешто што ће бити обавезно за Србију када уђе у Унију.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси