Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пре осам година утихнуо Радио Зрењанин - Тишина на омиљеној фреквенцији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 12. 2023.

Аутор: Ж. Балабан Извор: Dnevnik.rs

Пре осам година утихнуо Радио Зрењанин - Тишина на омиљеној фреквенцији

Пре осам година, у децембру 2015, на фреквенцији 103,6 мегахерца, програм је престао да емитује Радио Зрењанин. Слушаоци из Зрењанина и околине тог јутра су, уместо гласова омиљених новинара, чули тишину.

Радио Зрењанин је престао да постоји зато што му надлежно регулаторно тело, РАТЕЛ, није продужило дозволу за емитовање програма. Да ли је захтев за продужење уопште и поднет – не зна се ни данас.

Оно што се зна јесте да је ово јавно предузеће у то време било предвиђено за приватизацију. Према закону, држава, па ни локална самоуправа, нису могли бити власници медија, било да су штампани или електронски. Тадашње руководство радија није на време доставило документацију Агенцији за лиценцирање стечајних управника, надлежној за продају, и самим тим поступак приватизације није ни покренут. Неколико месеци након истека рока за приватизацију, истекла је дозвола за емитовање, да би након престанка емитовања програма био покренут поступак ликвидације овог јавног предузећа.

Тишина је најавила престанак рада некада угледне медијске куће, у којој је у последње време било запослено тридесетак радника, а у тишини је и ликвидирана. Није имала вредну имовину, нити некретнине, па је поступак ликвидације био једноставан. Већина запослених завршила је на евиденцији Националне службе за запошљавање.

Радио Зрењанин је емитовао програм уживо од 6 часова ујутру до 22 сата. Програм је емитован на српском језику, а сваког дана на програму је била и једносатна емисија на мађарском. Једанпут недељно емитован је и једночасовни програм на словачком, румунском и ромском језику. У програмској шеми нашло се места и за дечије емисије, емисије из културе, спорта, привредног живота, туризма… Посебно је занимљиво што је Радио Зрењанин редовно уживо преносио седнице Скупштине града Зрењанина, па су грађани могли да у директном преносу чују све оно што у њихово име одлучују изабрани представници.

Иначе, Радио Зрењанин је основан 1979. године и до 2005. је пословао у заједничком предузећу са листом „Зрењанин”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси