Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Крајње чудан однос обезбеђења према новинару Н1“: Саговорници Данаса о покушају избацивања новинара из зграде РИК
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 12. 2023.

Аутор: Жељко Бошњаковић Извор: Данас

„Крајње чудан однос обезбеђења према новинару Н1“: Саговорници Данаса о покушају избацивања новинара из зграде РИК

Обезбеђење зграде Скупштине Србије у Улици краља Милана у којој се налази седиште Републичке изборне комисије затражило је од екипе телевизије Н1 да напусти објекат иако је екипа ове телевизије претходно пуштена да уђе у зграду уз све обављене безбедносне провере.

Новинар телевизије Н1, Петар Гајић је након разговора са народним послаником Срђаном Миливојевићем ипак пуштен од стране обезбеђења да се са сниматељем попне на 3. спрат на ком је била Мариника Тепић.

Како је јавио репортер Н1 Петар Гајић, екипа ове телевизије је уз уредну акредитацију и безбедносну проверу пуштена у малу зграду Скупштине у Краља Милана.

Они су затим сачекали народног посланика Срђана Миливојевића, да би обезбеђење пет минута пре укључења уживо у програм рекло да се  новинар и сниматељ врате у део код улаза, а потом и да напусте зграду.

Како су објаснили, од тренутка уласка у зграду до укључења у програм, промениле су се безбедносне процедуре.

На снимку из ходника зграде у Краља Милана, који је објавио Н1 може се видети како радник обезбеђења захтева од новинара Петра Гајића да напусти зграду, а затим се појављује други припадник обезбеђења који покушава да смири ситуацију.

Народни посланик из Демократске странке Срђан Миливојевић који је присуствовао свему овоме каже за Данас да је сведочио крајње чудном односу особља Скупштине Србије према новинару Н1 и изненадној и неуобичајеној промени скупштинске процедуре за улазак новинара у зграду Републичке изборне комисије.

„Већ дуго времена Владимир Орлић се понаша као да су зграде Скупштине Србије, оне где се одржавају седнице и ове у Краља Милана, његово приватно власништво, иако те две зграде није пријавио агенцији за борбу против корупције и није приказао као своје приватно власништво“, каже Миливојевић.

Он каже да, док је год та зграда у власништву грађана, неприхватљиво је да неко на тај начин ограничава приступ новинарима.

„Зна се ко може да говори на пленарној седници или седници Скупштине, али да грађани којима припада народна скупштина не могу да уђу у свој дом и не могу из њега да се обрате је нечувено“, наглашава Миливојевић.

Према његовом мишљењу ово је само један од показатеља да је режим Александра Вучића у страху од губитка власти.

„То што новинарске екипе које треба да извештавају о току скупштинских седница, које треба да имају увид у резултате избора, не могу да уђу у зграду РИК, представља прворазредни скандал и показатељ страха режима Александра Вучића, од губитка власти и евидентирања ове изброне крађе“, смтара Миливојевић.

Истакао је и да је „веома иритантно“ да се правила мењају из минута у минут.

„Прво се људи пусте да уђу онда се замоле да изађу и заиста не разумем такав однос према независним и непристрасним медијима. Од времена Маје Гојковић нисмо имали овако бахат однос према радницима, који раде у Скупштини Србије“, каже Миливојевић.

Н1 често на мети власти

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије каже да су овакве ситуације већ виђене када су у питању власт и независни медији.

„Манир ове власти је да се непријатељски понаша према новинарима који професионално раде свој посао и који нису њихови пропагандисти“, каже Бодрожић.

Он додаје да су сви професионални новинари, попут новинара Н1, увек мета за људе са власти.

„Власт покушава да на све начине онемогући рад слободних медија и слободних новинара и ван очију јавности држи институције које су народне“, наводи Бордожић.

Адвокат Боривоје Боровић каже за Данас да је овакво поступање обезбеђења  зграде у Краља Милана преам телевизијској екипи Н1, један од трнутака када бахатост власти у Србији долази до изражаја.

„Ако је јавно вређање уследило од председника државе и чланова владе према новинару Н1, онда је у сваком случају ово тренутак када бахатост долази до потпуног изражаја. Након ових избора који су прошли са свим примедбама о којима је већ говорила опозиција онда је јасно да ће ова власт бити још бахатија још силнија, не само према новинарима већ и према свим осталим јавним личностима које нису страни власти“, сматра Боровић.

Политички аналитичар Душко Радосављевић је овакво поступање према екипи Н1 једноставно оценио као „Дивљаштво“.

„То је дивљаштво, осијоност и бруталност власти која не преза ни од чега да сачува  резултате манипулације и крађе на изборима“, каже Радосављевић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси