Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарки Исидори Ковачевић прете протеривањем из Шапца због коментара о начелнику полиције који седи у првом реду на митингу СНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2023.

Аутор: Угљеша Бокић Извор: Цензоловка

Новинарки Исидори Ковачевић прете протеривањем из Шапца због коментара о начелнику полиције који седи у првом реду на митингу СНС-а

Изузетно је тешко радити новинарски посао на локалу, нарочито ако сте жена и не желите да ћутите, каже уредница Подринских Исидора Ковачевић, којој је, због изјаве о начелнику полиције који седи у првом реду на митинг СНС-а у Шапцу, прећено протеривањем. Пре тога су по граду за њом лепљене „потернице“ због писања о хулиганима који су нападали грађане.

Главна и одговорна уредница Подринских Исидора Ковачевић пред изборе је добила увредљиву и претећу поруку са профила на Инстаграму sabacizboro2023" да би због изјава о начелнику полиције Александру Вилотијевићу требало да љушти кромпир у Богосавцу (затвор у Шапцу) и да, заједно са Небојшом Зеленовићем (бивши председник општине Шабац), треба да се после избора исели из свог града.

Начелник полиције на митингу СНС

Претња је стигла дан након што је дала изјаву за Данас поводом текста у којем је објављено да је начелник Полицијске управе Шабац Александар Вилотијевић присуствовао завршној предизборној конвенцији Српске напредне странке у Шапцу.

Вилотијевић је седео у првом реду, уз највише функционере ове странке, док је у реду иза њега био Александар Перановић, један од предводника хулигана са фантомкама и маскама, који су 2021. године тукли Шапчане у њиховом граду.

После напада батинаша, уредница Подринских је осванула на потерници излепљеној по граду, очигледно зато што је писала о батињању грађана и објављивала фотографије оних који су учествовали у разбијању блокаде путева. За Цензоловку је тада изјавила да јој је угрожена безбедност.

Ковачевић је за Данас изјавила да се, након што је видела фотографију са митинга СНС на којој се налази начелник шабачке полиције, осећа још небезбедније, пошто случај лепљења потерница после напада хулигана на шабачком мосту још увек није решен нити су пронађени сви налогодавци и инспиратори.

Исидора Ковачевић за Цензоловку каже да је изузетно тешко радити новинарски посао на локалу, нарочито ако сте жена и не желите да ћутите. Она додаје да је појављивање начелника Полицијске управе Шабац у првом реду на скупу владајуће странке вид застрашивања свих у Шапцу које непознати починиоци прогањају и таргетирају, док полиција не реагује.

„Јасно је да начелника полиције није срамота да се појави на таквом предизборном догађају иако случај ‘потернице’ две године није решен, нити су пронађени налогодавци, координатори, дистрибутери, а не зна се ни која штампарија је штампала. Јасно је и да га није срамота што полиција седам месеци тражи јединог осумњиченог за тај случај на кућној адреси, док се он налази затвору. И јасно је да полиција и тужилаштво не желе да раде свој посао, а разлог само можемо да наслутимо с обзиром да седи у првом реду на митингу владајуће странке“, каже Исидора Ковачевић.

ИСОДОРА КОВАЧЕВИЋ: ВИШЕ НИКО НЕ МОЖЕ ДА МИ ГАРАНТУЈЕ БЕЗБЕДНОСТ

„Безбедност ми данас, две подине од илегалних потерница, као ни после појављивања начелника шабачке полиције на митингу владајуће партије, више нико не може гарантовати. Пријавила сам тај случај полицији те, ако се нешто догоди, стоји забележено да надлежни не само да нису радили свој посао, већ су и подржавали такво прогањање и таргетирање“, закључује Исидора Ковачевић.

17. децембра навршиле су се тачно две године од када су освануле потернице за овом новинарком. Судски поступак је тек недавно почео. Због лепљења тих плаката окривљено је само једно лице, које се није појавило на прва два рочишта. Полиција није могла да пронађе окривљеног седам месеци, иако се он налази у затвору због других кривичних дела, о чему је Цензоловка раније писала.

Налогодавци и инспиратори до дан данас нису пронађени.

 

Поднећу кривичне пријаве

„Након те изјаве стигла је порука да се селим из Шапца након избора, упозорење, претња… И опет, полиција није урадила ништа, а из тужилаштва кажу да је то увреда. Случај је пријављен полицији, а након консултације са адвокатом поднећемо и кривичне пријаве против страница које ме упозоравају да се селим из родног града, али и других које користе моје приватне фотографије и износе неистине покушавајући да дискредитују мој рад“, наглашава новинарка.

Поводом најновијих претњи које су упућене Исидори Ковачевић, на мрежи X огласила се и међународна организација за заштиту и подршку новинарки Women in Journalism, која у својој објави осуђују нападе, претње и застрашивања упућена Исидори, позивајући власти Србије да предузму најхитније мере како би се осигурала безбедност овој новинарки, као и да починиоци што пре буду пронађени.

НУНС: Тужилац мора да сагледа шири аспекат када су новинари у питању

Раде Ђурић, члан Сталне радне групу за безбедност новинара испред Независног удружења новинара Србије сматра да је у питању много озбиљнија ствар од простог шватања директног угрожавања нечије сигурности.

„Ово је један од јасних примера у којима јавни тужилац мора да сагледа шири аспект самог догађаја, испита и друга кривична дела осим угрожавања сигурности. На то упућује и обавезујуће упутство за јавне тужиоце“, каже Ђурић.

Он се не слаже са квалификацијом тужиоца да је у питању само обична увреда.

„Нажалост, језик говора мржње и протеривања се очигледно допушта и даје замах онима који би да застрашују. Ово никако није увреда, већ озбиљан пример застрашивања и директна порука онима који се критички односе према представницима власти. Управо због тога јавни тужиоци и полиција морају да буду довољно сензибилни и препознају потенцијална угрожавања, па чак и превентивно реагују у оваквим случајевима, јер једино тако могу да спрече ширење оваквих инцидената. Ово је пример порука које често имају тежу последицу од директних претњи“, сматра Ђурић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси