Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Екипи Н1 тражено да напусти зграду РИК-а, после промене инструкције пуштени да уђу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2023.

Извор: Н1

Екипи Н1 тражено да напусти зграду РИК-а, после промене инструкције пуштени да уђу

Обезбеђење зграде Скупштине Србије у Краља Милана у Београду, у којој се налази седиште Републичке избоне комисије (РИК) и у којој посланица Мариника Тепић штрајкује глађу, затражило је од екипе телевизије Н1 да напусти објекат, иако је наша екипа претхнодно пуштена уз све обављене безбедносне провере. После разговора с народним послаником Срђаном Миливојевићем из ходника зграде, нашој екипи је ипак дозвољено да оде на 3. спрат где је налази Мариника Тепић.

Како је јавио репортер Н1, екипа телевизије Н1 је уз уредну акредитацију и безбедносну проверу пуштена у малу зграду Скупштине у Краља Милана.

Екипа је у холу сачекала народног посланика Срђана Миливојевића, да би обезбеђење пет минута пре укључења уживо у програм рекло да се наш новинар и сниматељ врате у део код улаза, а потом да напусте зграду.

Како су објаснили, од тренутка уласка у зграду до укључења у програм – промениле су се безбедносне процедуре.

Наш репортер се ипак укључио уживо у емисију Нови дан и то из дела зграде код њеног улаза, одбијајући да је напусти.

Народни посланик Срђан Миливојевић каже да је очигледно да су се промениле процедуре уочи данашње завршне седнице РИК-а и последњег рока за предају приговора.

Он наглашава да обезбеђење и полиција само поступају према упутствима која су добили.

„Невероватно је да је лакше ући у зграду Специјалног суда и дотурити им пет телефона него пустити екипу медија код народних посланика. Морам да видим са генералним секретаром Скупштине о чему се ради, ово је неуобичајена процедура и пракса. Ми ћемо свакако упутити захтев са питањем да ли је ово постала приватна зграда Владимира Орлића и да ли је уписао у имовинску карту као личну и приватну својину, или је ово Дом Народне скупштине“, рекао је Миливојевић.

Према његовим речима, убрзано се мења слика онога што се десило у изборном дану и наводи да се у се огласили и амерички сенатори, који су рекли да изборни процес није био ни фер ни поштен.

Упитан да ли је решење ове ситуације правно или политичко, одговара да ће листа Србија против насиља овај процес водити на два колосека.

„Нећемо одступити од онога што су правни механизми. Инститираћемо да се и ГИК и РИК, који има надлежност да ово прекине, да поступи по закону и Уставу. Али нећемо одустати ни од политичких захтев, а неко све ово хоће да пребаци на терен политике“, рекао је Миливојевић.

Истиче да то више није питање ни политике, већ одбране достојанства људи и наводи да се изборна крађа десила и у другим градовима где су се одржали локални избори, али да је у Београду достигла „фрапантне размере”.

Погледајте видео на Н1

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси