Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ позива Русију да одмах пусти новинарку РСЕ-а Курмашеву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2023.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

ЕУ позива Русију да одмах пусти новинарку РСЕ-а Курмашеву

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борел (Јосеп Боррелл) позвао је Русију да "одмах ослободи" новинарку Радија Слободна Европа Алсу Курмашеву која је већ два месеца затворена у Русији.

„ЕУ позива руске власти да одмах ослободе новинарку Алсу Курмашеву, којој прети казна до 15 година затвора због обављања новинарског посла“, написао је Борел у понедељак на друштвеним мрежама.

Он је додао да „Руске власти морају да обезбеде безбедност новинара и њихово право на слободу изражавања и престану да их гоне“.

Курмашева – новинарка Татарско-башкирског сервиса РСЕ-а из Прага и која има двојно америчко и руско држављанство – отпутовала је у Русију у мају због хитне породичне ситуације.

Она је привремено задржана док је 2. јуна чекала на повратни лет на аеродрому у главном граду Републике Татарстан Казању, где су јој одузета оба пасоша. Од тада није могла да напусти Русију док је чекала да јој врате путне исправе.

Суд у Казању је 11. октобра казнио Курмашеву са 10.000 рубаља (око 100 евра) зато што није обавестила руске званичнике о поседовању другог држављанства.

Потом је поново приведена 18. октобра и овог пута оптужена да се није регистровала као страни агент, што је кривично дело за које је запрећена казна до пет година затвора.

Истражни комитет је тада саопштио да се Курмашева терети по делу Кривичног законика који се односи на регистрацију страних агената који врше „наменско прикупљање информација у области војних, војно-техничких активности Русије“, које ако дођу до страних извора, „могу бити употребљене против безбедности земље“.

Многи критичари и групе за људска права кажу да Кремљ користи такозвани закон о страним агентима за сузбијање другачијих мишљења.

Новинска агенција Татар-Информ у Татарстану и канал База Телеграм, који су повезани са владом, 12. децембра су јавили да је Курмашева оптужена и за дистрибуцију „лажних“ вести о руским оружаним снагама, за шта је запрећена казна до 10 године у затвору.

Притварање Курмашеве, другог америчког новинара који је ухпшен у Русији ове године, изазвало је талас критика група за људска права и политичара који кажу да тај потез сигнализира нови ниво ратне цензуре.

Водећа руска група за људска права Меморијал признала је Курмашеву за политичку затвореницу.

Москва је оптужена да је притварала Американце да би их користила као монете за замену за Русе затворене у САД. Новинар Волстрит џурнала Еван Гершкович (Герсшкович) ухапшен је у марту због наводног шпијунирања, што су оптужбе коју и он и новине оштро поричу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси