Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Премијерка не зна шта је изборна тишина“: Саговорници о оптужбама Ане Брнабић да су Данас и Нова кршили правила извештавања током предизборне ћутње
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2023.

Аутор: И. Николетић Извор: Данас

"Премијерка не зна шта је изборна тишина“: Саговорници о оптужбама Ане Брнабић да су Данас и Нова кршили правила извештавања током предизборне ћутње

Премијерка Ана Брнабић, обраћајући се након затварања биралишта из изборног штаба СНС, оптужила је медије Јунајтед групе, на првом месту Данас и Нову, да су кршили изборну тишину.

Брнабић је негирала било какве изборне неправилности осим једне, дешавања у Београдској арени назвала је “глупошћу невиђених размера”, али је осетила потребу да, уместо саопштавања прелиминарних резултата избора и успеха своје странке, опет маше одштампаним насловним странама “тајкунских новина”, и различитих објава са друштвених мрежа.

Саговорници Данаса сагласили су се, да осим што премијерка са невиђеном лакоћом манипулише чињеницама и меша “бабе и жабе”, додатно и не разуме да није свако помињање речи “избори” кршење тишине.

Она је казала да се СНС као странка и листа “суочавала у време изборне тишине, 48 сати пре избора и на сам дан избора, са таквом бруталношћу и кршењем изборне тишине, која никада није виђена”.

И додала да је на сам изборни дан могло да се чује толико “неистина, дезинформација, непроверених информација, лажних вести и свега осталог, све са једним циљем, да се изазове атмосфера хаоса, панике, неповерења”, а да је упркос свему томе, СНС постигла одличан резултат.

Премијерка је у кршење тишине уврстила и објаве грађана који су упозоравали на огроман број неправилности на различитим бирачким местима на дан избора, опет мешала медије са политичким противницима, па медије са друштвеним мрежама.

А поједини наслови које је Брнабић листала пред камерама нису ни били објављени у време изборне тишине, већ неких других датума.

Но, премијерки су највише засметале насловне стране новина Данаса и Нове, чије је писање пред и за изборе назвала “три дана хаотичног лудила”. најспорнија је била насловница Данаса са натписом “Србија пред избором” или насловна Нове, на којој је порука “Изађи и гласај”.

Михаило Јовићевић, директор и главни и одговорни уредник Нове.рс, каже за Данас да премијерка дефинитивно “не разуме шта је изборна тишина”.

– Видео сам премијерку како рекламира портал и новине Нова на својој прес конференцији и да ју је посебно заболело сто смо у изборном дану објавили насловну страну на којој је писало “Изађи и гласај!”. Кад сам видео да јој смета тај наслов који апелује на грађане да искористе своје бирачко право и испуне грађанску дужност, схватио сам да премијерка не разуме шта је изборна тишина. После тога више нисам слушао конференцији нити размишљао о премијерки, казао је Јовићевић.

– Ана Брнабић се никада од када је премијерка није забринула што режимски медији крше новинарски кодекс сваког минута 365 дана у години, али се веома забринула због наводног кршења изборне тишине медија из Јунајтед групе, коментарише Драгољуб Дража Петровић, главни и одговорни уредник Данаса.

И он додаје да “Брнабић, узгред, нема појма шта је кршење изборне тишине али је махала Новом и Данасом као делом свакодневног напредњачког ритуала којим желе да покажу да треба угушти све медије који нису професионални као Пинк, Хепи, Информер, Ало или Српски телеграф”.

То што је Брнабић, чију партију подржавају најгори и најнепристојнији медији у новијој српској историји, прекршиоци свих могућих професионалних и моралних принципа, толико забринуло кршењу изборне тишине и то у изборној ноћи где је њена странка убедљиво тријумфовала на у сваком погледу нерегуларним изборима, за Петровића је јасан показатељ да за српске слободне медије следе још тежи дани.

Директор вести ТВ Н1 Игор Божић подсећа да обрачун власти са независним медијима траје годинама, па и не чуди да се он драматично увећава током кампање.

– Одлука Ане Брнабић да се у изборној ноћи прво осврне на извештавање медија Јунајтед групе, а не на изборне резултате, показује да је њој више стало до обрачуна с медијима него са политичким противницима. Шта је сметало Ани Брнабић? То што је, на пример, Н1 указивао да се у Арени окупљају људи из РС који евидентно немају пребивалиште у Београду, а дошли су да гласају на локалним изборима? Уместо одговора на питање ко је органанизовао гласање људи који живе у другим градовима Србије и БИХ, ко је тим људима „средио“ пребавилиште у Београду, јер је јасно да они нису ни знали на којој су адреси пријављени, Брнабић говори да су те вести лаж. Неће бити да је то лаж већ вести које нећете видети на контролисаним пропагандим гласилима, каже Божић и закљућчује да зато Н1 и остали УМ медији власти сметају више него опозиција.

Војислав Милованчевић, уредник политичке рубрике у Новој.рс недвосмислено каже да нико до наведених медија није прекршио изборну тишину.

– Премијерка мора прво да научу шта је то изборна тишина јер то очигледно не зна и даје себи за право да коментарише рад медија. Ја се дубоко питам да ли она уопште зна и шта су то медији, чему они служе и шта смеју или не. Она каже да не комуницира са медијима, осим када јој на конференцијама постављају питања људи са Н1 и Нове, и осим тога нема додирних тачака са правим медијима. Због тога подразумева да је медиј пропагандно гласило у служби власти и по том принципу функционише, па и за нас мисли да радимо онако како нам неко каже. Не видим да је ико од нас прекршио тишину на било који начин, потпуно је легитимно позивати људе да изађу на изборе, а ни у једном од тих текстова нисмо указивали за кога треба или не да се гласа, за време изборне тишине. А ако премијерка има неки други проблем са нама, може увек да се жали, поручио је Милованчевић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси