Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хрватски ГОНГ издао Водич кроз СЛАПП тужбе – приручник како заштитити гласове критике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2023.

Извор: Hnd.hr

Хрватски ГОНГ издао Водич кроз СЛАПП тужбе – приручник како заштитити гласове критике

Гонг је објавио водич за СЛАПП тужбе– неосноване тужбе којима се гуши глас критике у јавности те је у анализи дао преглед ситуације у Хрватској с примјерима случајева када су, осим новинара, жртве таквих тужби били активисти, па чак и политичарке.

Водич за СЛАПП тужбе израдила је Вања Јурић, одвјетница специјализирана за медијско право и чланица стручне скупине Еуропске комисије за борбу против СЛАПП тужби.

Документ на 24 странице нуди анализу СЛАПП тужби којима сврха није у томе да тужитељ са својим захтјевом и успије на суду, већ кориштење покретања и трајања судског поступка, трошкова и механизама ометања и одуговлачења поступка, како би се туженика застрашило и приморало да одустане од неког питања од јавног интереса. Осим својих учинака на туженика, СЛАПП-ови имају и пуно шире, “замрзавајуће“ учинке на јавну партиципацију, јер и другима показују којим и каквим посљедицама би могли бити изложени, ако такав поступак буде покренут и против њих.

Водич је издан у тренутку када на разини Еуропске уније још увијек трају расправе о првој анти-СЛАПП директиви. За поједине земље чланице издане су Препоруке за борбу против СЛАПП тужби у којима се предлаже да законодавства чланица слиједе еуропску директиву и иду на одбацивање тужби које нису поткријепљене јасним доказима. У новом Закону о медијима, тако би се требала наћи одредба за рано препознавање и одбацивање таквих тужби.

Гонг је у вељачи упозорио и да је Хрватска јединствена у Еуропи по големом броју тужби против новинарки и медија које подижу суци.

Удружења против СЛАПП тужби у Еуропи прошле године прогласило је предсједника Жупанијског суда у Осијеку Звонка Врбана „највећим правосудним злостављачем у Еуропи“ и то због серије тужби против портала Телеграм, новинара и уредника, тешких око 100.000 еура. Хрватска је специфична по томе што велики дио СЛАПП-ова иницирају суци, а притом си међусобно досуђују превисоке одштете које нису размјерне учињеној повреди, наводи Гонг.

Водич кроз СЛАПП тужбе објављен је у склопу пројект ПАТФоx – Пионееринг АнтиСЛАПП Траининг фор Фреедом оф Еxпрессион, који окупља 11 држава чланица Еуропске уније у којима СЛАПП-ови представљају велики изазов за слободу говора – Хрватску, Њемачку, Малту, Ципар, Словачку, Шпањолску, Пољску, Словенију, Румуњску, Бугарску и Мађарску.

Водич кроз СЛАПП тужбе можете преузети овде.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси