Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар Драгољуб Гагричић добитник традиционалне златне значке Културно-просветне заједнице Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2023.

Аутор: Славица Јовановић Извор: РТС

Новинар Драгољуб Гагричић добитник традиционалне златне значке Културно-просветне заједнице Србије

Дугогодишњи новинар Вечерњих и Златарских новости из Нове Вароши, Драгољуб Гагричић, добитник је традиционалне златне значке Културно-просветне заједнице Србије. Награда му је уручена за чување од заборава ризнице старовлашких мудрости, подсећање на знамените личности и покретање иницијатива за обнову светиња на том подручју.

Обилазећи пола столећа старовлашка села, удаљене засеоке до којих се могло стићи само пешице, осим новинарских прича, оловком и фотоапаратом, бележио је и муке и радости свакидашње и оно што је већ увелико прекривао заборав.

“Никад се нисам вратио док нема прегршт прича, док немам у свесци бар коју загонетку или коју изреку и те изреке су мени често користиле да са њима китим наслове,да илуструјем неке текстове помагале су ми као - море изворима почиње, ако је кратак дан - није година”, каже Драгољуб Гагричић, новинар.

На простору где се у свему оскудевало, штедело се, каже, и на речима. Јунаци његових прича су планинке, рабаџије, кириџије, сеоски домаћини и посебно шерети - разборити, духовити спремни да доскоче свима који се „товаре на народну грбачу".

Својим текстовима подсећао је и из заборава враћао знамените личности попут војводе Бојовића, кнезова Рашковића, Михаила Илића.

“Мене је стално болело што се поништава све што је настало пре 2.светског рата, што је настало на коренима предака, на верској, националној, породичној, патријархалној и задружној традицији, и што се све то некако поништава, што су долазили неки скоројевићки манири, да дајемо имена улица да од 44 улице у овој нашој малој чаршији 37 датума и бораца из НОБ-а”, истиче Драгољуб Гагричић.

Уз лични мото - шта ће остати да нас чува од нових олуја ако нам корене почупају, каже да има још посла - на заштити ћирилице, истраживању шанчева, јаворске царинарнице, комитског покрета као и да млађи наставе прикупљање искри из ризнице народног говора.

Видео прилог погледајте овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси