Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредба о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2023.

Извор: Фонет

Уредба о слободи медија

Европска комисија поздравила је данас политички споразум који је постигнут између Европског парламента и Европског савета о Европској уредби о слободи медија, коју је Комисија предложила у септембру прошле године.

Нова правила ће боље заштитити уређивачку независност, медијски плурализам, обезбедити транспарентност и правичност и донети бољу сарадњу медијских власти кроз нови Европски одбор за медије, што укључује гаранције без преседана за новинаре да слободно и безбедно обављају свој посао, наводи се у саопштењу ЕУ Инфо центра.

Како се истиче, овај нови сет правила ће, такође, обезбедити да медији – јавни и приватни – могу лакше да раде преко граница на унутрашњем тржишту ЕУ, без притиска и узимајући у обзир дигиталну трансформацију медијског простора.

Европска уредба о слободи медија ће заштитити уређивачку независност тако што ће се захтевати од држава чланица да поштују ефективну уређивачку слободу пружалаца медијских услуга, уз побољшање заштите новинарских извора, укључујући и борбу против употребе шпијунских софтвера.

Осигураће независно функционисање медија јавних сервиса, укључујући гарантовање адекватних, одрживих и предвидљивих финансијских средстава и неговање транспарентности у именовању директора или чланова управних одбора јавних сервиса.

Гарантоваће транспарентност власништва над медијима кроз објављивање циљаних захтева за информацијама - на пример, правна имена, контакт детаљи и власништво.

Обезбедиће мере заштите од неоправданог уклањања медијског садржаја од стране веома великих онлајн платформи, одређених у складу са Законом о дигиталним услугама, ако је садржај произведен у складу са професионалним стандардима, али се сматра некомпатибилним са условима и одредбама самих платформи.

Увешће право прилагођавања медијске понуде на уређајима и интерфејсима, као што су повезани телевизори, омогућавајући корисницима да промене подразумевана подешавања тако да одражавају њихове преференције.

Осигураће да државе чланице пруже процену утицаја концентрације медијског тржишта на медијски плурализам и уређивачку независност путем тестова плурализма медија, као и транспарентнију методологију мерења публике за пружаоце медијских услуга и оглашиваче, како би се ограничио ризик од преувеличаних или пристрасних података о публици.

Утврдиће услове за опредељивање државног оглашавања пружаоцима медијских услуга и онлајн платформама, како би се обезбедила транспарентност и спречила дискриминација.

Нови независни Европски одбор за медијске услуге биће успостављен у складу са Европском уредбом о слободи медија, а састојаће се од националних медијских власти или тела и помагаће му секретаријат Комисије.

Задатак ће му бити да промовише ефикасну и доследну примену оквира медијске уредбе ЕУ, између осталог давањем мишљења о утицају концентрација медијског тржишта које би могао да утиче на функционисање унутрашњег тржишта медијских услуга, као и пружањем подршке Комисији у припреми смерница о медијским регулаторним питањима.

Одбор ће, такође, координирати мере у вези са медијима ван ЕУ који представљају ризик по јавну безбедност и организоваће структурирани дијалог између веома великих онлајн платформи, медија и цивилног друштва.

Постигнути политички споразум сада подлеже формалном одобрењу Европског парламента и Европског савета. Када буде званично усвојена и објављена у Службеном листу Европске уније, уредба ће бити обавезујућа у целини и директно ће се примењивати у свим чланицама након 15 месеци.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

19.12.

2023.

Jamščik [нерегистровани] у 01:00

ZNA LI SE?

Zna li se šta o zabrani Sputnika, RT, o dokazano lažnim vestima Špigla, Algemajne Cajtunga, Dojče Vele i drugih "nezavisnih i objektivnih" medija?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси