Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Не желе да постављате питања“: Непозивање неподобних медија – тактика већине СНС функционера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 12. 2023.

Аутор: Ксенија Павков Извор: Н1

„Не желе да постављате питања“: Непозивање неподобних медија – тактика већине СНС функционера

Није Шапић оригиналан. Непозивање неподобних медија у овој кампањи била је тактика већине функционера Српске напредне странке. Ускраћивали су тако грађане за одговоре на важна питања. Изузетак нису ни носиоци власти у Војводини.

Можда сасвим случајно, само пет дана пре избора, свечано је обележен почетак радова на будућем ауто-путу Зрењанин-Београд. Да случајност буде већа, већ следећег дана, још једна свечаност и још један будући пут – брза саобраћајница од границе до границе равнице, названа „Осмех Војводине“ Причу о ова два важна, велика и скупа пројекта у Дневнику Н1 гледате први пут, јер ни на један од два догађаја редакцији није стигао позив – ни из Покрајине ни из Министарства, нити је било званичног саопштења. У пратњи званичника ипак биле су неке друге камере.

„Зашто се то ради одговор је врло једноставан и не треба ту много филозофирати, зато што не желе да постављате питања. И ту се свака прича завршава они су дошли ту да се сликају да забоду лопату у земљу“, каже Зоран Стрика, уредник портала 021.рс.

Слике и извештаје о томе како им је на догађајима било лепо, уредно добијамо у редакцијски инбокс. Стижу са истих оних адреса са којих би требало да добијамо и позиве. Тако нас и ПР служба градоначелника Новог Сада редовно обавештава, рецимо, о томе да је отворен нови семафор или о терминима испита за таксисте. На њиховој маилинг листи смо селективно, јер позив на догађај на ком ће бити градоначелник стигне на више од 20 редакцијских адреса, али не и на адресу Н1.

„Закон о информисању забрањује дискриминацију новинара по било којој основи. Метод незвања односно игнорисања новинара је још један од начина да се избегне закон, тако што просто нас не информишу и не зову на догађаје који су опет у интересу јавности“, каже Ана Лалић, председница НДНВ.

Ни на „тајни“ догађај у музеју савремене уметности нисмо позвани. Од колега које јесу, чули смо да ће ту бити покрајински премијер. Није се појавио, па га нисмо ни питали – да ли су сви њихови предизборни хепенинзи заправо функционерска кампања.

„Они су у кампањи од кад су на власти, с тим што је то сад максимално појачано, и ово није први пут да ми будемо поптуно изопштени из кампање када је власт у питању, јер просто у кампањи сва та обећања треба да буду још грандиознија и све те неистине треба да буду што уверљивије, тако да је последња ствар која им треба су новинари који ће постављати нека незгодна питања или инсистирати на чињеницама“, каже Ана Лалић.

Зашто су „незгодни“ новинари на маилинг листама само кад је згодно?

Градска ПР служба обећава да ће проверити. Из Покрајине тврде да је на почетак радова звало Весићево министарство. Зашто је Весић прескочио Н1, питали смо његово министарство. Одговор и даље чекамо.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси