Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од Ошишаног јежа до Нове: Ко је Ранко Пивљанин, Тијанићев наследник по духовитости?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 12. 2023.

Аутор: Јасмина Лукач Извор: Данас

Од Ошишаног јежа до Нове: Ко је Ранко Пивљанин, Тијанићев наследник по духовитости?

Да се претходни лауреати не увреде, Ранко Пивљанин, овогодишњи добитник награде УНС коју додељује за борбеност у новинарству, најсличнији је од свих са Александром Тијанићем, по коме награда носи име, по одређеној особини. А то је духовитост.

Тијанићева духовитост умела је међутим често да пређе меру, док се за Пивљанина то не може рећи. Он уосталом припада млађој генерацији новинара која је почињала да ради у крвавом вихору братоубилачких ратова и којој се ништа није праштало за разлику од Тијанићеве младости.

Још током студирања на ФПН, факултет је, пак, за разлику од Тијанића и завршио, Пивљанин је умео да насмеје пун амфитеатар, упадицом, када се на пример говори о политичком систему умируће Југославије, да примети да смо ми сенка сенкине сенке Платонове пећине.

Још тада је био омиљен, стално је носио књиге, часописе, стално читао и стално писао, на ФПН је и дошао пошто је одслушао два семестра на књижевности на Филолошком факултету.

Проглашен је за најбољег младог сатиричара Југославије 1992. што је можда и сатира сама по себи, имајући у виду државни лом у коме смо тада били. Наредни дуги низ година се бавио и сатиром, а сатиричне прилоге објављивао у београдским дневним новинама, радију и телевизији, али не само њих.

Свих тих година, када прочитате потпис Ранка Пивљанина у штампи, знали бисте да следи текст који надилази новинарство и урања у литературу, да је пред вама новела или приповетка коју сте про боно добили за цену новина.

Пивљанин је био аутор сатиричног Ошишаног јежа, новинар и уредник у Студенту, репортер Борбе, а 23 године је провео у Блицу.

Тренутно је на позицији главног и одговорног уредника новина Нова, а у Новој је и од оснивања, показујући да се и у политици Србије увек може испричати добра прича. Наиме, и кад пише политичке колумне, увек има тај својствени печат књижевности и природно добре сатире, који је постао тако редак у српском новинарству, и који се надомештава усиљеном инстант спрдњом.

Ранко Пивљанин је рођен 1967. у Пљевљима о којима увек радо прича. У једном интервјуу је поменуо да му је прадеда био Бајо Пивљанин, припадник Краљеве војске, носилац медаље Обилић, и у своје време председник готовушке општине, вођа Раоничке буне, који је погинуо 1943.

Пивљанин је ожењен новинарком, из два брака има два сина.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси