Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ИФЈ: Новинари РТВ потписују сталне уговоре након што је синдикат постигао историјски споразум
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2023.

Аутор: ИФЈ Извор: ИФЈ, СИНОС

ИФЈ: Новинари РТВ потписују сталне уговоре након што је синдикат постигао историјски споразум

Тринаест медијских професионалаца Радио-телевизије Војводине (РТВ), који су годинама били принуђени да раде по краткорочним и несигурним уговорима, потписали су уговоре на неодређено време захваљујући револуционарном споразуму Синдиката новинара Србије (СИНОС).

Међународна федерација новинара (ИФЈ), која је кроз пројекат Синдиката у синдикат (УТУ) подржала кампању за окончање несигурног рада, поздравила је споразум са послодавцем и Министарством информисања и телекомуникација и обавезала се да ће наставити да подржава раднике СИНОС-а и РТВ-а у њихова борба за пристојне услове рада за све.

„После две деценије рада на позицијама уредника, репортера и водитеља на РТВ, још не могу да верујем да сам коначно потписала уговор на неодређено време. Захваљујући СИНОС-у и ИФЈ-у који су ме охрабрили да се борим за своја права, успела сам да имам плаћени годишњи одмор и боловање, као и друга права загарантована законом. Сада је време да се ујединимо и наставимо да се боримо за права мојих колега, како бисмо сви уживали сва права из радног односа”, рекала је новинарка РТВ за ИФЈ.

Три стране су се 10. новембра договориле да реше несигурну ситуацију са 135 радника, погођених незаконитим коришћењем краткорочних уговора у РТВ-у током више година. У најмање једном случају, новинар је у овим условима радио више од једне деценије.

Након кампање СИНОС-а коју подржавају ИФЈ и УТУ, српски министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић обећао је радницима да ће добити уговоре на неодређено време, а генерални директор РТВ Горан Караџић рекао је да ће му решавање овог дугогодишњег питања бити приоритет.

Председница СИНОС-а Драгана Чабаркапа рекла је: „Срећни смо због победе, али тек треба да се боримо како би и све наше колеге добиле одговарајуће уговоре. Договор са руководством РТВ-а и министарством је да преостали запослени у медијима добију уговоре на неодређено време до краја 2024. године. И поред предстојећих избора, надамо се да ће преовладати договорени услови. Дефинитивно ћемо се борити за то”.

Генерални секретар ИФЈ Ентони Белангер је рекао: „Поздрављамо одличне вести, али подсећамо да још увек има 122 медијска професионалца који годинама раде у неправедним условима и њихова ситуација још није решена. Ово је важна синдикална победа, али до тога је још дуг пут. Потребна нам је хитна акција како би радници РТВ-а уживали сва права из радног односа”.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси