Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Водитељка ТВ Пинк у студију о детаљима убиства пред својом малолетном ћерком: Шта пише у пријави РЕМ-у Новосадске новинарске школе?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2023.

Аутор: Александар Латаш Извор: Данас

Водитељка ТВ Пинк у студију о детаљима убиства пред својом малолетном ћерком: Шта пише у пријави РЕМ-у Новосадске новинарске школе?

Новосадска новинарска школа (ННШ) поднела је пријаву Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) због садржаја емитованог на ТВ Пинк, 8. децембра ове године, у емисији „Ново јутро“.

Водитељка емисије „Ново јутро“ Јована Јеремић довела је у студио своју петогодишњу ћерку, пред којом су гости Браца Здравковић и Ненад Шипка говорили о детаљима двоструког убиства у Северној Македонији, где је једна од жртава била и четрнаестогодишња девојчица.

Водитељка ТВ Пинк разговарала је са својим гостима, који су, између осталог, говорили о „морбидним детаљима“, „мотивима убиства“, „оверавању од наркотика“, „скидању скалпа“, „локацији леша“ и „пуцању у мртво тело“, уз позив осумњиченом да „изврши самоубиство“, преноси ННШ.

Према истим информацијама, говорећи о овој теми, један од гостију служио се и опсценом лексиком:“ Палчо и његова екипа је*иветара, да извини ово дете, и сви гледаоци, и сва деца која прате јутарњи програм…“

Како наводе из ННШ, водитељка је својим питањима охрабривала изношење спекулација и сензационалистичких детаља.

Водитељка ТВ Пинк питала је како је убијена девојчица

Она је, између осталог, како наводе из ННШ, упутила питање гостима да ли је девојчица „убијена тако што је угушена у гепеку или прострелном раном у груди“, а потом је износила нагађања о могућим мотивима и позадини двоструког убиства.

„Овим садржајем очигледно су прекршене одредбе Закона о електронским медијима (2023), посебно чланови 64 и 66. Према члану 64, пружалац медијске услуге дужан је да предузме све неопходне мере како би програмски садржај био у складу са физичким, менталним и моралним развојем малолетника. Водитељка и гости занемарили су присуство малолетне девојчице у студију, али и малолетне гледаоце овог ТВ садржаја“, наводе из ННШ.

Такође, како додају, члан 66. истиче да сагласност законског заступника малолетника не искључује одговорност пружаоца медијске услуге за објављени програмски садржај.

У Новосадској новинарској школи оцењују да, иако је водитељка у студио довела своју ћерку, то ни њу, ни емитера не лишава одговорности за одабир теме и приступ теми о којој се говори пред дететом.

„Напослетку, овакав концепт разговора представља непримерено мешање приватног и јавног у програму уживо. Призор водитељке с дететом у крилу, при чему дете шминка водитељку док она говори о детаљима убистава, омаловажавајуће је и према жртвама о којима се говори“, додају у ННШ.

Новосадска новинарска школа нада се да ће РЕМ предузети одговарајуће кораке како би се овакво понашање санкционисало.

Како кажу, приговор су поднели у уверењу да овакви случајеви не би смели да се понављају, као и да је неопходно предузети све мере заштите права малолетника у контексту Закона о електронским медијима, било да је реч о малолетним учесницима или гледаоцима програма.

Јањић: Још чекамо реакције РЕМ-а за пријаву из 2019. године

Стефан Јањић из Новосадске новинарске школе и главни и одговорни уредник FakeNews Трагача, каже да иако су прекршаји Кодекса новинара Србије и Закона о електронским медијима честа појава на ТВ Пинк, одлучили су да пријаве овај конкретан случај из два разлога.

„Прво, донет је нови Закон о електронским медијима, чему је претходила широка расправа о функцији РЕМ-а и његовом интегритету, па бисмо желели да видимо да ли је таква атмосфера на било који начин ‘подсетила’ РЕМ да је обавезан да реагује на пријаве у вези са програмским деловањем пружалаца медијских услуга. Новосадска новинарска школа је 2019. поднела пријаву РЕМ-у због експлоатације деце у Пинковом шоу-програму „Пинкове звездице“, на коју никада нисмо добили одговор – изјавио је Јањић.

Како подсећа, финално издање такмичења емитовано је уживо, а трајало је пет сати, почевши од 22.00 па све до 03.00 наредног дана.

Једна од девојчица пожалила се да јој се спава, додавши и да се расплакала због тога што је уморна, на шта јој је водитељка рекла: „Немој да спаваш, сад се разбуди“.

„Приморавањем деце да се такмиче до дубоко у ноћ, ТВ Пинк је грубо прекршила одредбе Закона о јавном информисању и Закона о електронским медијима, али РЕМ тада није реаговао ни самоиницијативно нити на основу наше пријаве. Случај јутарњег програма Јоване Јеремић заправо је трећи стадијум небриге и непрофесионализма јер Пинк не само да не води рачуна о деци као потенцијалним гледаоцима, и не само да не води рачуна о деци као учесницима програма, већ сада имамо пример водитељке које сопствено дете излаже разговору уживо о детаљима два убиства“, наставио је он.

Ана Лалић Хегедиш: Реакције РЕМ-а неће бити, али важно је слати им приговоре

Једино што се сигурно од РЕМ-а може очекивати је изостанак било какве реакције, сматра директорка Независног друштва новинара Војводине Ана Лалић Хегедиш.

„Потпуно је јасно да РЕМ постоји само како би формално правно попуњавао простор, те стварао и у овом случају илузију да Србија заиста поседује институције које воде рачуна о поштовању прописа и закона државе. РЕМ се није оградио чак ни од бесрамног поступка своје председнице Савета док се сликала у неонацистичкој униформи, тако да апсолутно нема разлога да се очекује да осете трунку одговорности док се на јутрањем програму прича о „скидању скалпа“ детету“, изјавила је Лалић Хегедиш.

Упркос свему, она сматра да је неопходно да се новинарска удружења, новинари и појединци обраћају РЕМ-у и указују на све оно чему смо изложени.

„Битно је да остане забележено да чак и у овако дубоко поларизованом и уништеном друштву постоје људи који се још руководе моралом, васпитањем и савешћу“, нагласила је она.

Говорећи о садржају јутарњег програма на Пинку, Лалић Хегедиш истиче је да је од убиства детета једино трагичнија потреба да се морбидно наслађује детаљима злочина.

„Мимо сваке новинарске, али и људске етике је бавити се бизарном анализом начина на који је дете убијено, злостављано, мучено… Улазак у поступак водитељке јутарњег програма као родитеља не желим да коментаришем, али се надам и верујем да већина родитеља у Србији јутарњи програм или било какав програм на телевизији Пинк, не сматра пригодним за своју породицу, а камоли за своју децу“, казала је она.

Истовремено, Данас се обратио председници Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) у Србији Оливери Зекић за коментар у вези са јутарњим програмом на ТВ Пинк од 8. децембра, али до објављивања овог текста одговор нисмо добили.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси