Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Шолакови медији настављају да лажу, а ‘тадићевац’ их користи да позива на немире“: Драгана Сотировски након застоја у асфалтирању у нишком насељу Делијски Вис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2023.

Аутор: Зорица Миладиновић Извор: Данас

„Шолакови медији настављају да лажу, а ‘тадићевац’ их користи да позива на немире“: Драгана Сотировски након застоја у асфалтирању у нишком насељу Делијски Вис

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски, која је и чланица Председништва СНС, критиковала је извештавање Телевизије Нова о застоју у асфалтирању улица у насељу Делијски Вис, оцењујући да је оно пример да „Шолакови и тајкунски медији настављају да лажу и обмањују јавност“.

Сотировски је становника Делијског Виса, Дејана Величковића, који је дао изјаву новинарки Нове Ивани Марковић да је асфалтирање стало са првом кишом упркос њеном обећању у октобру ове године да ће бити експресно завршено, назвала „самозваним борцем за права житеља насеља“, „активистом опозиције“ и „тадићевцем, главом и брадом“, који, како је навела, „уочи избора злоупотребљава медијски простор за пропаганду и позивање на протесте и немире“.

Сотировски: Новинарка „намерно сакрила“ да се две улице „увелико припремају за асфалтирање“

На званичној Фејсбук страници, на којој објављује информације као градоначелница и функционерка СНС, пласирала је и фотографију новинарке која извештава из Делијског Виса, као и фотографију из кафане, где су за столом, у већој групи људи, и бивши председник Србије и челник Социјалдемократске странке Србије Борис Тадић и Величковић.

Јучерашње извештавање новинарке Марковић у јутарњем програму Нове назвала је неистинитим, јер је „од очију јавности намерно сакрила“ да је у две улице, које су суседне оној из које се јавила и где нема радова, ситуација другачија, јер се оне „увелико припремају за асфалтирање“ и „ивичњаци спремају за постављање“.

„Договорено укључење, филовано ушићењем београдске водитељке у 7 сати изјутра, да је градоначелница Ниша обећала, а није испунила, реализовано је по старом добром опробаном рецепту тајкунских медија без такозване друге стране или Града као актера догађаја“, навела је Сотировски, иначе бивша дописница РТС, која од доласка на јавну функцију ускраћује одговоре на питања независних и критичких медија, или на њих селективно одговара, или прозива и вређа новинаре.

Величковић је у јучерашњој изјави за Нову најавио нову блокаду саобраћаја на окретници на Трошарини за суботу 9. децембар због тога што су радови на асфалтирању стали са првом кишом, и не изводе се дуже од десет дана.

Грађани тог насеља су већ неколико пута протествовали, упозоравајући да у једном његовом делу више деценија недостаје асфалт, канализација и водовод, а да многи од њих до најближе продавнице или апотеке пешаче два километра.

Новинарка Нове: Овакво таргетирање новинара је и беспотребно и недопустиво

„Овакво препуцавање и таргетирање новинара је и беспотребно и недопустиво. Ми између осталог не учествујемо у изборној кампањи, не боримо се ни за једно место у власти, нећемо им отети ништа“, каже новинарка Марковић за Данас.

Она додаје да новинари нису ни „наши“ ни „њихови“ већ раде у јавном интересу и на услузи су грађанима, у мисији да они што боље живе.

Примедбу о недостатку „друге стране“ у извештавању одбацује, наводећи да је управо Сотировски „онемогућила“ овај медиј да до ње дође још кад је била начелница Нишавског управног округа, настављајући то да чини и као градоначелница.

Величковић: Након што смо најавили нови протест и медији пренели, почели да постављају ивичњаке, ево и по снегу

Величковић, пак, каже да су одмах након његове најаве блокаде саобраћаја, коју су пренели Данас и други медији, „опет почели неки радови“.

„Ево, сада, и по снегу који пада, стављају ивичњаке у делу моје, Душничке улице, као и у делу Улице Феликса Каница. Улице Јелисавета Начић и Јованка Бончић су поравнате, а и то је такође урађено након најаве новог протеста коју су пренели медији. Очигледно је да им протести пред изборе не одговарају“, каже Величковић за наш медиј.

Он категорички негира да је „позивао на немире“, наводећи да грађани овог насеља нису хулигани, већ људи који мирним протестима желе да укажу на озбиљне проблеме које већ дуго имају.

„Какви црни немири?! Провео сам 15 месеци на Косову и изгубио здравље за ову државу. Побогу, ми само тражимо асфалт у 21. веку, и да живимо као људи“, додаје.

УНС и НУНС више пута критиковали Сотировски због непрофесионалног и дискриминаторског односа према медијима

УНС и НУНС су, иначе, већ више пута оштро критиковали непрофесионалан и дискриминаторски однос градоначелнице Ниша према медијима, а дуготрајно игнорисање Данаса, које уз спорадичне изузетке траје од средине 2021. године, означили као неславни рекорд те врсте.

Сотировски је прошле године, у “Водичу за политичаре” НУНС-а, који се бави њиховим односом према медијима и новинарским питањима, означена као први међу 11 најлошијих примера “напада и манипулација” које доживљавају новинари у Србији.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић је у августу 2021. године најавио да ће Суд части одлучивати и о њеном трајном искључењу из тог удружења, због „ниподаштавање новинарске професије и вређање новинара независних медија”, али одлука до данас није донета.

Према доступним подацима, Сотировски је замрзла чланство у том удружењу због одласка на јавну функцију.

У званичној биографији нишке градоначелнице, објављеној на сајту Града, наведено је између осталог да је она три пута била номинована за награду НУНС-а за истраживачко новинарство „Дејан Анастасијевић“, као и да је “медијски тренер по цертификату НУНС-а”.

У биографију је уврстила и податак да је добитница награде за новинарску храброст „Милан Пантић“, коју додељују Вечерње новости, Годишње награде Локалног антикорупцијског форума Ниш за серију телевизијских прилога о корупцији у здравству и образовању, као и годишњег признања Агенције за борбу против корупције за прилоге о тој теми.

Када су је 2014. године, док је била уредница нишког дописништва РТС-а, репрезентативни синдикати у Специјалној болници за неспецифичне плућне болести у Сокобањи прогласили “непожељном”, због “злонамерности и личног непријатељског односа према овој установи”, а након што је урадила неколико прилога о корупцији и мобингу, новинарска удружења су осудила такву дискриминацију и притисак.

О њеном случају су извештавали независни и критички медији, међу којима и они којима сада ускраћује одговоре на питања.

Са ким смемо да се сликамо?

„А шта тек рећи на то да сам ‘тадићевац’ или шта већ ? Не смем ни са ким да се упознам и седнем и попијем кафу? Венчао сам се са Вучићем па смем да имам слику само са њим? Уосталом, сликао сам се и са градоначелницом, као и са Аном Брнабић, и са Којићем, шефом Вучићевог кабинета, када смо разговарали о исплати ратних дневница или заосталих зарада пропалих предузећа, па нам ништа нису решили. И сад би ваљда опозиција требало да ме прозива због тога? Бесмислено“, каже Величковић.

Ђорђевић: Закон налаже јавном и политичком функционеру да мора да трпи критику свог рада

„Члан 8. Закона о јавном информисању и медијима јасно каже: ‚Изабран, постављен, односно именован носилац јавне и политичке функције дужан је да трпи изношење критичких мишљења, која се односе на резултате његовог рада, односно политику коју спроводи, а у вези је са обављањем његове функције без обзира на то да ли се осећа лично повређеним изношењем тих мишљења’. Ту је све речено и једва да треба нешто додати“, каже Драган Ђорђевић, председник нишког Одбора за људска права, који се бави темама јавног информисања и медија.

„Недопустиво је, такође, да носилац јавне функције било чије медијско извештавање користи као изговор за изношење неприхватљивих квалификација или увреда на рачун медија и новинара. Што се тиче неопходности ’друге стране‘, јавни интерес и медијски плурализам подразумевају да се информације не ускраћују, а да то поготову не чине носиоци јавних функција“, каже он за Данас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси