Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мисија ОЕБС-а у Србији доделила награду Личност годинe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2023.

Аутор: osce.org Извор: osce.org

Мисија ОЕБС-а у Србији доделила награду Личност годинe

На свечансти одржаној данас у Београду, Мисија ОЕБС-а у Србији доделила је награду Личност године: Владимири Дорчовој-Валтнеровој, оснивачици и главној уредници портала Сторyтеллер из Маглића и Добровољном ватрогасном друштву из Пожеге. Како је признање Личност године за 2020. годину било одложено услед ковид 19 пандемије, Мисија ОЕБС-а у Србији указала је част и прошлогодишњим добитницама: Иванки Јовановић, извршној директорки Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС), и Биљани Степанов, директорки Центра за подршку женама из Кикинде.

Ова награда одаје признање грађанима Србије који су допринели промоцији вредности за које се ОЕБС залаже у земљи, као што су недискриминација, залагање за људска права, једнаке могућности и одрживе демократске реформе, са фокусом на побољшање живота појединаца и заједница.

Владимира Дорчова – Валтнерова, оснивачица и главна уредница портала Сторyтеллер из Маглића, награђена је за изванредна достигнућа у залагању за етичко новинарство и слободу изражавања, укључујући и на језицима националних мањина. Током 2021. године, Дорчова-Валтнерова је сарађивала са Мисијом ОЕБС-а у областима које се тичу социо-економског положаја новинара и радника у медијима у Војводини, изазова медијског извештавања на локалном нивоу, употребе друштвених медија у промоцији сајбер безбедности и подизања свести о значају јавног информисања на језицима националних мањина.

Добровољно ватрогасно друштво из Пожеге награђено је за изузетно ангажовање у области унапређења локалне безбедности у сарадњи са институцијама Србије и реаговање у ванредним ситуацијама. Током 2021. године, Мисија ОЕБС-а, у сарадњи са Сектором за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова и Добровољним ватрогасним друштвом из Пожеге, фокусирала се на промовисање волонтерских ватрогасних иницијатива у локалним заједницама широм Србије.

Иванка Јовановић, извршна директорка НООИС-а, награђена је за залагање за права и заштиту особа са инвалидитетом у ванредним ситуацијама, посебно у контексту ковид 19 пандемије. Мисија је током 2020. године подржала Иванкину иницијативу да се унапреди спремност особа са инвалидитетом за реаговање у ванредним ситуацијама и да се побољша свест о овој теми у јавности. Као резултат ове иницијативе, уз подршку Мисије ОЕБС-а  штампан је на Брајевом писму Породични приручник за понашање у ванредним ситуацијама, прва таква публикација у Србији прилагођена особама са оштећеним видом.

Биљана Степанов, директорка Центра за подршку женама, награђена је за допринос у области безбедности жена и девојчица у контексту обележавања двадесетогодишњице Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација: Жене, мир и безбедност, 2020. године. Између осталог, Биљана је допринела развоју мреже организација цивилног друштва за Резолуцију 1325 СБ УН, са учешећем 23 организације цивилног друштва, која омогућава њихово активно и обавештено укључивање у питања која се тичу Резолуције 1325 СБ УН.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси