Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У предизборној кампањи све је могуће, па и да Вучић да интервју за НИН: Саговорници Данаса о најновијем потезу председника Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2023.

Аутор: J.M, K.Ж. Извор: Данас

У предизборној кампањи све је могуће, па и да Вучић да интервју за НИН: Саговорници Данаса о најновијем потезу председника Србије

Вучић је у предизборној кампањи очигледно одлучио да се обрати и публици која му највећим делом вероватно није наклоњена, каже за Данас Перица Гуњић, главни и одговорни уредник Цензоловке, одговарајући на питање како коментарише то што је Александар Вучић после седам година дао интервју за НИН.

Перица Гуњић каже да му је „потпуно разумљиво зашто је НИН искористио ову прилику да господину Вучићу постави питања од највеће важности за ово друшво“.

– Мислим да су интервјуи са председницима држава важни, макар то били и манипулативни људи као што је Вучић, који су врло незахвални за интервју, јер су током интервјуа веома агресивни, избегавају да одговоре на питања, манипулишу чињеницама – наводи Гуњић и додаје да је за овакве подухвате јако важно, не само да новинар буде изузетно спреман и добро упућен у ствари и теме које су предмет разговора са другом страном, већ мора бити и ментално припремљен на све могуће манипулације, лажи и обмане.

„За новинаре не раде све службе ове државе, за разлику од господина Вучића“

Према његовим речима, „као што знате, за новинаре не раде све службе ове државе, за разлику од господина Вучића“.

– Када бих радио интервју с њим инсистирао бих да имам тим фект-чекера који би радили паралелно и у реалном времену на томе да проверавају сваку реченицу коју он изговори, пошто му апсолутно ништа не бих веровао, ни за једну једину цифру коју би изговорио – каже Гуњић.

Новинарка Тамара Скрозза, такође, сматра да је добра ствар што је господин Вучић пристао на интервју са новинаром који сме да му постави одређена питања на која је он, као председник државе, требало да одговори и на која је морао да одговори још годинама раније.

– С друге стране, лоше је што ће тај интервју, као и све остало што Вучић ради, бити инструментализован и стављен у контекст који њему одговара. У овом случају, неће то бити прича о интервјуу који је овакав или онакав, већ прича о томе да је он дао интервју чак и том „злогласном“ НИН-у, што ће он убројати у своје позитивне предизборне политичке поене“, напомиње Скрозза.

„Интервју Вучића за НИН изгледаће позитивно људима из Европе“

Саговорница Данаса сматра како ће чињеница да је Вучић дао интервју за један од највиђенијих независних медија изгледати позитивно и људима који су дошли из Европе да посматрају изборе и међународној заједници уопште и упозорава на то да она мисли да ће цену тога платити сви новинари који покушавају да свој посао обављају професионално и непристрасно.

– Ту долазимо до старог проблема – то што су независни медији дискриминисани у овој држави, што представници власти не говоре за њих, а ово је сад врхунац, јер сада највиши представник власти говори за један од највиђенијих медија, али не зато што сматра да је то професионално и да би тако требало, него зато што је процењено, негде у његово штабу, да је то политички врло лукративно у овом тренутку – наглашава саговорница Данаса.

Слободан Ћирић, потпредседник УНС-а, додаје да „само постављање овог питања даје добру слику медијске сцене у Србији у којој најзначајнији државни функционер више од седам година `не разговара` са најзначајнијим недељником.

– Тим поводом, дебео знак питања мора да се постави и пред новинаре и пред политичаре. Ипак, изгледа да је предизборна кампања, нарочито ова, право чудо у којем је све могуће. Има још неколико дана до избора и просто не могу да одолим, а да не будем саркастичан: Нека се спреме Н1, Нова С, Данас – казао је он.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

08.12.

2023.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 13:02

Гроф

„Независни медији", са седиштем у Луксембургу, заступају у Србији интересе Глобалне (западне) дубоке државе. Зашто немачки издавачи (и не само они) упорно одбијају да штампају капитално дело идејног оснивача ЕУ, аустријског грофа Рихарда Николауса фон Куденхофа Калергија (1894-1972.) „Практични идеализам" објављено 1925. године? Потсетимо, гроф Калерги је био први добитник престижне награде „Карло Велики" управо за заслуге у формирању Европске уније.


Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси