Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више од 60 новинара убијено у Гази: Никад у историји професија није доживела такав масакр
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 12. 2023.

Аутор: Јелена Л. Петковић Извор: Цензоловка

Више од 60 новинара убијено у Гази: Никад у историји професија није доживела такав масакр

У рату који је почео нападом Хамаса на Израел, као ни у једном сукобу до сада, језиву трагедију цивила поделили су и новинари, фотографи и сви медијски радници чији је посао да известе јавност о томе шта се дешава.

„Никада у новијој историји професија није доживела такав масакр у тако кратком временском периоду – ‘journacide’ (новинароцид, прим.ур). Најмање 60 новинара убијено је од 7. октобра, када је Хамас извршио смртоносни напад на Израел, на шта је израелска војска крваво одговорила у Појасу Газе, саопштила је Међународна федерација новинара (ИФЈ).

ИФЈ, кровна светска организација новинара, која представља више од 600.000 чланова, најавила је да ће покренути поступак пред Међународним кривичним судом (ИЦЦ) за злочине почињене над новинарима у Појасу Газе.

Карим Кан, главни тужилац Међународног кривичног суда (ИЦЦ) већ је посетио Рамалу 2. децембра, где га је председник Палестинског новинарског синдиката (ПЈС) Насер Абу Бакер упознао са трагичном ситуацијом у Гази и на Западној обали за новинаре и подсетио на две претходне жалбе Међународном кривичном суду које су ИФЈ и ПЈС поднели у априлу 2022. и септембру 2022 године.

„Потреба да се посвети пажња злочинима над новинарима у Западној обали и Гази не може бити јаснија. Палестинским новинарима и онима који цене свој рад потребан је јасан сигнал да их међународно право штити и да ће се примењивати и на оне које су одузели толико живота”, поручио је Бакер.

Међународна федерација новинара је друга утицајна међународна мрежа која ће поднети кривичну притужбу за убиства новинара у последњем сукобу Израела и Хамаса, а након што су Репортери без граница (РСФ) то учинили 1. новембра ове године.

„Биће то дуг процес, као што је и са друге две већ поднете жалбе. Али наша је дужност да то урадимо, за жртве и њихове породице. Ангажман Карима Кана је од виталног значаја. Предуго се чинило да ИЦЦ има времена за друге сукобе, али не и за овај. Надам се да ће састанак убрзати процес истраге по притужбама које су претходиле актуелној кризи, као и ужасних догађаја који су се десили у Гази од 7. октобра”, истиче у разговору за Цензоловку Ентони Беланџер, генерални секретар Међународне федерације новинара (ИФЈ).

Он додаје и да је ово „добар тренутак да се истакне да Уједињене нације морају усвојити Конвенцију ИФЈ за заштиту и безбедност новинара”.

НАПАДИ, ПРЕТЊЕ, ЦЕНЗУРА

Осим документовања најтежих злочина над новинарима, ЦПЈ је објавио и листу „различитих инцидената таргетирања новинара док су обављали свој посао у Израелу, Гази и Западној обали”. Листа укључује и случајеве 19 хапшења новинара, као и велики број напада, претњи, сајбер напада и цензуре.

Истраге Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ) показале су да је од 7. октобра до 3. децембра убијен најмање 61 новинар и медијски радник, 54 палестинска, четворо израелских и троје либанских новинара. Према подацима ЦПЈ, 11 новинара је повређено, а троје се воде као нестали. Више од 14.800 људи је страдало на палестинским територијама Газе и Западне обале и око 1.200 у Израелу.

„Новинари су цивили који обављају важан посао у време кризе и не смеју бити мета зараћених страна. Многи су изгубили колеге, породице и бежали тражец́и сигурност у ситуацији у којој нема уточишта или изласка”, рекао је Шериф Мансур, координатор програма ЦПЈ-а за Блиски исток и Северну Африку, подсетивши на огромну жртву коју новинари подносе да би извештавали о овом сукобу.

 

„Не брините, неће да боли”

У рату који је почео нападом Хамаса на Израел, можда као ни у једном сукобу до сада, језиву трагедију цивила поделили су и новинари, фотографи и сви медијски радници чији је посао да известе јавност о томе шта се дешава.

Фотографије умотаних тела прекривених плавим панцир прслуцима са знаком „пресс” честе су увом рату. Међу дубоко потресним сликама и снимцима у етру су и они на којима новинари у рукама носе своју мртву децу, страдалу док су они обављали посао, извештавали јавност.

Осморо чланова породице фоторепортера Јасера Кудиха (Yассер Qудих) убијено је 13. новембра када су четири пројектила погодила њихову куц́у у јужној Гази, саопштила је агенција Ројтерс. Кудих је преживео напад.

Чланови породице новинара Ваела ел Дадоуа страдали су када је 13. октобра бомбардован избеглички камп Нусераит.

„Да ли осетимо бол или само умремо одједном?” То је питање на које новинарка Ал Џазире на енглеском Јомне Елсајед мора да одговара својој деци. Она са породицом живи и извештава из Газе. Кроз сузе би им одговорила: „Не брините, неће да боли.”

„Раније смо им говорили, не брините, биће све у реду. Сада им говоримо, не брините, заједно смо. Ако умремо, умрећемо заједно. Смрт је постала реалност са којом живимо чекајући када и како ће се догодити”, испричала је Јомне Елсајед.

Ноћна мора

Ентони Беланџер, генерални секретар Међународне федерације новинара (ИФЈ), недавно је посетио Рамалу. Запитао се да ли је горе од оног што је видео и чуо могуће.

“Ситација је толико лоша да се питам да ли је горе могуће. Потребан нам је трајни прекид ватре како би цивили могли да преживе, а такође морамо да дозволимо страним новинарима да уђу у Газу. Али ово је почетак дугог периода недоумица и кризе, јер је готово све уништено”, каже Беланџер за Цензоловку и инсистира:

„Важна је солидарност свих новинара света пред оним што се може описати само као масакр.”

ИФЈ је у сарадњи са Унеском у Газу послао панцир прслуке, шлемове, медицинске сетове за прву помоћ, екстерне батерије, обезбедио кућу у Кан Јунису. Све то, према бројним сведочењима новинара, није ни близу било довољно да пружи заштиту у овом рату.

„Осим виталних аспеката, који су од суштинског значаја, и катастрофалне економске ситуације и на Западној обали и у Гази, приступ информацијама за палестинске грађане је огроман проблем. Многе медијске зграде су уништене и више нема услова за извештавање. Палестина је права ноћна мора, погођене су генерације, друштво је потпуно уништено. То је страшно”, закључује Беланџер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси