Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ „отом-потом“ и даље не реагује: Председница Савета одбацује критике из извештаја Фондације Славко Ћурувија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2023.

Аутор: Марија Благојевић Извор: Данас

РЕМ „отом-потом“ и даље не реагује: Председница Савета одбацује критике из извештаја Фондације Славко Ћурувија

Председница Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић одбацила је критике из извештаја Фондације Славко Ћурувија о томе да РЕМ не ради свој посао у погледу кажњавања ТВ Пинк због емитовања непримереног и манипулативног садржаја.

Она тврди за Данас да ће сви прекршаји телевизија са националном фреквенцијом бити процесуирани и да Фондација Славко Ћурувија не може да ради посао РЕМ-а.

– Једини смо меродавни да утврдимо колико је процената обавеза пружаоца медијских услуга испуњено. Ми то радимо сваке године када вршимо евалуацију свих елабората, каже Зекић.

Анализе програма Пинка показују је да ова телевизија континуирано, осим манипулативног садржаја, објављује лажне вести и пропагандни програм у корист актуелне власти. Такве налазе изнела је и организација Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (Црта), у извештају „Манипулисање информацијама у Србији“.

Наводи се да ТВ Пинк пласира највећи проценат манипулативног садржаја – 27 одсто, а да демонизација ЕУ и Запада, неистомишљеника, култ личности и величање Русије доминирају у њеном програму. Поменути извештај Фондације Славко Ћурувија показао је и да ТВ Пинк није испунила више од пола обећања из елабората за доделу националне фреквенције, која јој је продужена јула 2023, а Регулаторно тело за електронске медије у претходних годину дана изрекло му је два упозорења.

Власник ТВ Пинка Жељко Митровић није одговорио на позиве Данаса за коментар истраживања Славко Ћурувија Фондације. Истраживачица ЦРТЕ и новинарка Даница Ђокић, која је радила извештај, каже да анализе не би ни било да нису успели да дођу до програмских елабората националних телевизија.

– РЕМ још увек, више од годину дана након завршеног конкурса, није учинио јавно доступним елаборате националних телевизија. Зато смо одлучили да их објавимо, уз анализе и тако омогућимо грађанима увид у то шта су телевизије обећале. Све телевизије којима су обновљене дозволе, па и ТВ Пинк, гарантовале су на разговорима са РЕМ-ом да ће поштовати своје елаборате. „Цензоловка“ је тада питала Оливеру Зекић шта ће РЕМ урадити ако телевизије то ипак не учине, а она је кратко одговорила “отом-потом’, пренела је Ђокић.

Она тврди да РЕМ дозволу за емитовање с националном покривеношћу „уопште није смео да обнови овим телевизијама, јер годинама нису поштовале законе, подзаконске акте и сопствене елаборате“.

– РЕМ је према Правилнику о минималним условима за пружање медијских услуга дужан да обрати пажњу на претходно понашање емитера. Сада, више од годину дана након обнове дозвола, на примеру анализе ТВ Пинк видимо да се наставља пракса, већ годинама позната јавности, а да РЕМ “отом-потом“ не реагује, истиче Ђокић.

Бивша чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић каже да је и прошле године на представљању извештаја тврдила да је програмски елаборат који је Телевизија Пинк представила „мртво слово на папиру“ и да су то само лепе приче и лепе жеље.

– Поставила сам питање да ли ће заиста та обећања бити испуњена, где ми је Жељко Митровић лично одговорио. Рекао је како ће се они променити и како ће све другачије да изгледа. Питала сам га и које су гаранције, али је било јасно да нема гаранција. Пинк је навикао тако да се односи према јавности, према јавном интересу, медијској сцени, људским правима и према законима, рекла је Поповић.

Она је додала да су корени оваквог понашања ТВ Пинка у политичкој вољи, јер Митровић „има одређену улогу у интересу власти“ а Пинк од власти „има озбиљне користи“.

„Није тачно да РЕМ толерише Пинк“

Подаци извештаја СЋФ показују да је Пинк у више наврата повређивао чланове Закона о електронским медијима, Кодекс новинара Србије, Правилник о минималним условима за пружање медијских услуга емитовањем програма са сценама насиља најчешће у ријалити формату, непоштовањем људског достојанства и права на приватност, кршење стандарда о заштити малолетника, и да РЕМ није адекватно реаговао.

Председница савета РЕМ-а Оливера Зекић тврди да није тачно да РЕМ толерише Пинк.

– Ми имамо телефонске седнице, има доста прекршаја, ми радимо. Не знам шта замишљају људи, да је РЕМ нешто што не постоји или да не ради ништа, што уопште није тачно. То је наратив који траје већ три-четири године, који је направљен делом из опозиције, делом из цивилног друштва, тако да заиста нећу да се осврћем на такве глупости, рекла је Зекић.

Са друге стране, извршни директор Бироа за друштвена истраживања Зоран Гавриловић, који су заједно са СЋФ спровели истраживање, каже да је РЕМ тело које треба да омогући легализацију пропаганде која је у циљу ове власти, пре свега култа Александра Вучића.

– РЕМ-у је у опису посла да избегне примену закона. Зато што имамо више од 10 пријава које смо поднели а на које РЕМ није реаговао. У неким случајевима и више од годину дана. Најдрастичнији пример јесте да је ТВ Пинк пре шест месеци, односно седам дана после трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“, у једној од својих емисија угостио астрологе да причају о астролошком профилу починиоца убистава у школи, што је кршење Правилника. И дан данас на нашу пријаву нису реаговали, рекао је Гавриловић.

Он закључује да Пинк ствара амбијент „у коме постоји потенцијал за конфликте у друштву“ и да „читава Србија постане „Задруга““.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси