Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Постигнут компромис у вези са Саветом за штампу и избором чланова РЕМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2023.

Извор: nova.rs

Постигнут компромис у вези са Саветом за штампу и избором чланова РЕМ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас, поводом завршетка јавне расправе о Нацрту закона о јавном информисању и медијима и Нацрту закона о електронским медијима, да је постигнут компромис "око најважнијих питања који се тичу имплементирања", те око Савета за штампу и избора за чланове Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ).

Како је саопштено из Владе Србије, Брнабић је на састанку са представницима Министарства информисања и телекомуникација, медијских и новинарских удружења и међународним партнерима, казала да ће Савет за штампу бити "саморегулаторно тело надлежно за све медије и да се први пут налази у легислативном оквиру".

Брнабић је рекла да ће "оба закона бити усвојена до краја октобра", и нагласила да су "ови закони револуционарни, јер се први пут уводи саморегулација". Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату истакао је значај инклузивности и транспарентности у изради медијске регулативе, додајући да је то кључно када је реч о спровођењу Медијске стратегије и акционог плана у слову и духу.

Он је додао да је у разговору са медијским и новинарским удружењима постигнут напредак у компромисним решењима, као што је случај са актуелним предлогом овлашћених предлагача за чланове Савета РЕМ-а, који доприноси његовој деполитизацији, а Савет за штампу је једино саморегулаторно тело предвиђено законом.

Брату је додао да је потребно "додатно ојачати организациону, функционалну и финансијску независност РЕМ-а", као и да ће Оебс помоћи у примени закона када буду довршени, као и у изради неопходних подзаконских аката.

Шеф Одељења за медије и информисање Делегације ЕУ у Србији Мануел Мунтеану је оценио да је Медијска стратегија "квалитетан документ" и поновио важност да два предлога закона одражавају њен дух.

Он је оценио да су позитивни помаци јачање улоге Савета за штампу и деполитизација у предлогу чланова Савета РЕМ-а, и поновио важност постојања јаких заштитних механизама за обезбеђивање једнаких услова за све медијске и тржишне актере.

Председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа је истакла да су први пут у Закон о јавном информисању и медијима ушле одредбе које се тичу радних права новинара и медијских радника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси