Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Смернице за професионално, веродостојно и етичко извештавање о LGBTIQ+ заједници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2023.

Извор: mladi.org

Смернице за професионално, веродостојно и етичко извештавање о LGBTIQ+ заједници

Налази Мреже за извештавање о различитости указују да је LGBTIQ+ заједница једна од три групе најчешће изложене говору мржње. Медији неретко доприносе томе, а имају и важну улогу да едукују и информишу грађане и грађанке и тиме смањују стигму и предрасуде.

Зато смо припремили смернице које могу да допринесу квалитетнијем извештавању о темама важним за LGBTIQ+ заједницу.

1. Када извештавате о догађају који укључује LGBTIQ+ особу запитајте се да ли је важно нагласити њену сексуалност и/или родни идентитет.

Уколико није релевантно за причу, непотребно је етикетирати особу као део LGBTIQ+ заједнице и наглашавати тај део њеног идентитета. Задирање у нечији приватан живот може бити оправдано само уз пристанак и уколико је наглашавање сексуалности и/или родног идентитета у јавном интересу. Новинари и новинарке би требало да узму у обзир потенцијални говор мржње и дискриминацију који могу настати као резултат њиховог извештавања.

2. Увек тежите приказивању различитости у извештавању.

Како би веродостојно представили различите групе у друштву, неопходно је да новинари и новинарке укључе мишљења и перспективу LGBTIQ+ заједнице, као и других мањинских заједница и када извештавају о друштвеним и политичким питањима која се не тичу искључиво ове заједнице. Поред тога, укључивањем LGBTIQ+ заједнице у овакве садржаје допринеће бољем разумевању специфичних проблема LGBTIQ+ особа од стране шире друштвене заједнице.

3. Речи су важне. Користите адекватну терминологију.

Неки термини који се често користе у јавности (транссексуалац, хомосексуализам, трансвестит, промена пола  и слично) су застарели, не осликавају реалност LGBTIQ+ особа и могу бити штетни по заједницу. Информишите се о адекватној терминологији коју можете да користите када извештавате о LGBTIQ+ заједници у бројним садржајима које пружају организације за LGBTIQ+ права. Коришћењем адекватне терминологије медији испуњавају и своју едукативну улогу.

4. Упознајте се са основним концептима битним за извештавање о LGBTIQ+ заједници. Род и пол нису исто, као ни сексуална оријентација и родни идентитет.

Како бисте тачно извештавали о темама које се тичу LGBTIQ+ заједнице, важно је да разумете основне концепте пола, рода и сексуалности. Пол се односи на телесне (биолошке) карактеристике и приписује се по рођењу, док је род друштвено конструисана категорија која се односи на то како особа себе доживљава, односно како се идентификује и како је друштво перципира. Родни идентитет особе може, али и не мора да буде у складу са полом који јој је приписан по рођењу. Сексуална оријентација односи се на емотивну, романтичну или сексуалну привлачност према једном, ниједном, два или више пола/рода и она је независна од родног идентитета особе.

5. Поштујте идентитет особе и начин на који се она представља, а поготово њено име и заменице које користи.

На овај начин показаћете поштовање и уважавање својим саговорницама и саговорницима.

6. Пажљиво бирајте саговорнике и саговорнице!

Када извештавате о правима LGBTIQ+ особа, проблемима са којима се сусрећу у свакодневном животу и слично, добри саговорници и саговорнице су управо људи из заједнице, активисти/киње и експерти/киње из специфичних области. Приказивање “друге стране” суочавањем активиста/активисткиња за људска права са политичарима/кама, представницима/ама религијских заједница и другим актерима који се противе остваривању људских права LGBTIQ+ особа, често ствара лажни баланс у медијима. На овај начин, медији покушавајући да буду непристрасни, отварају простор за потенцијалну дискриминацију и говор мржње и легитимишу углавном неутемељене, хомофобичне, трансфобичне и мизогине ставове као једнаке позицији која заступа људска права.

7. Не објављујте садржај који потенцијално може бити увредљив или штетан по заједницу.

Размислите о вашој причи и њеном утицају на LGBTIQ+ заједницу и ширу друштвену заједницу. Не објављујте приче које садрже стереотипичне описе, јер могу допринети оснаживању већ постојећих предрасуда у друштву. Такође, размислите о потенцијалној реакцији на вашу причу, укључујући и реакције у коментарима и на друштвеним мрежама где се говор мржње често брзо умножава. У оваквим ситуацијама неопходно је модерирати коментаре или их у неким случајевима искључити.

8. Укључите LGBTIQ+ особе у креирање садржаја.

Укључивањем људи из LGBTIQ+ заједнице у креирање различитих медијских садржаја допринеће тачном и веродостојном представљању ове заједнице, приказујући различите животе и искуства LGBTIQ+ особа и умањивању дубоко укорењених стереотипа и предрасуда у друштву.

9. LGBTIQ+ заједница постоји и кад није Прајд.

Прајд је важан, али није једина тема важна за LGBTIQ+ заједницу. Покрените тему и онда када LGBTIQ+ права нису у фокусу због одржавања Прајда. Организације цивилног друштва за заштиту права LGBTIQ+ особа увек су добар извор идеја за теме и саговорнике/це. Тако доприносите бољем разумевању и инклузији.

Препоруке можете преузети овде.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси