Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Утврдити власнике медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2012.

Извор: Фонет

Утврдити власнике медија

Важно је утврдити ко су власници у медија у Србији, да ли постоји утицај оглашивача на уређивачку политику и под којим условима медији могу добијати новац од органа власти, оцењено је данас да округлом столу о транспарентности власништва у медијима.

 

Председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић сматра да је, поред власништва у медијима, подједнако важно говорити о начину њиховог финансирања. Постоји више листова који излазе на волшебан начин, без реклама, довољног тиража и економске цене, оценио је Обрадовић и констатовао да је Курир у протеклих шест месеци драстично променио уређивачку политику.

"Нама ће бити тежи задатак да учинимо транспарентним питање финансирања медија, а кључну улогу у том процесу има држава", нагласио је Обрадовић.

Чланица Одбора Агенције за борбу против корупције Злата Ђорђевић је нагласила да постоји недовољна транспарентност власничке структуре јавних гласила и других података који би били значајни за откривање непримереног утицаја у медијиима. Она је додала да нема транспаретних података о томе колике приходе медији остварују од оглашивача и органа јавних власти. Треба решити и питање када медији треба да добијају субвенције од органа јавних власти, да ли органи јавне власти медијске услуге добијају на основу Закона о јавним набавкама, на основу којих критеријума набављају медијске услуге и за које се намене се дистрибуира новац из буџета медијима, рекла је Ђорђевић. Она је истакла да је за јачање улоге медијима у борбипротив корупције неопходно јачати механизме регулације И саморегулације.

Председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић истиче да је добра вест да су запослени у Пресу добили заостале плате, као и да је добра вест да се оснива нови дневни лист у којем ће посао добити они који су у Пресу остали без посла. Морам да кажем да сумњамо да ће нови власник изаћи на видело и да ћемо знати ко је то, рекла је Смајловић. Она је пренела огорчење УНС, јер и Агенција за борбу против корупције не може да утврди да је компанија Мирослава Мишковића била један од власника Преса.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

16.12.

2012.

коста [нерегистровани] у 12:18

скривалица и данас траје

Сваки режим, па и овај данас, уколико жели, донеће прописе који ће онемогућите скривање власништва у свим областима па и у области медија. На жалост до садашња искуства су показала да су се владе мењале али да нису ништа промениле у овој скривалици.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси