Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Косовско министарство суспендовало пословање Клан Косова, Гутиерез: Срамота за Куртија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2023.

Аутор: Медија центар Чаглавица Извор: Медија центар Чаглавица

Косовско министарство суспендовало пословање Клан Косова, Гутиерез: Срамота за Куртија

Министарство индустрије, предузетништва и трговине Косова саопштило је да је покренуло кривичну пријаву у Одељењу за тешка кривична дела Полиције Косова против Трговинског предузећа „КЛАН КОСОВА“ ДОО, против одговорних службеника у Агенцији за привредне регистре као и одговорним лицима привредног друштва, „због сумње на злоупотребу службених дужности, као и злоупотребу привредних овлашћења“.

Ово Министарство, односно косовска Агенција за привредне регистре, такође је донела одлуку да “суспендује сертификат о пословању  компаније „КЛАН КОСОВА“ ДОО, до друге одлуке”.

У одлуци ове Агенције се између осталог наводи да је она донета “на основу чињенице да је дана 14.06.2023. године покренута кривична пријава у Одељењу за тешка кривична дела Полиције Косова, са тврдњом да се у пословним листовима за промену власника појављује пребивалиште Пећ–Србија и Ђаковица–Србија, а пошто није дозвољена регистрација бизниса где је пребивалиште у супротности са основним принципима Устава Републике Косова”.

Реаговање Клан Косова

“Клан Косова изражава забринутост поводом саопштења Министарства индустрије, предузетништва и трговине у поподневним часовима да покренута кривична пријаву у Одељењу за тешка кривична дела Полиције Републике Косово, против КЛАН КОСОВА , и да се доноси одлука о ономе што су назвали „суспензија пословног сертификата”, наводи се у саопштењу Клан Косова.

“О овој одлуци Клан Косова је обавестила министарка Розета Хајдари око 18 часова, али до сада није стигла званична одлука министарства. Клан Косова никада до данас није имао било какав контакт или акцију од било које институције Републике Косово у вези са питањима око којих је министарство изазвало сумњу. Клан Косова никада раније није имао прилику да државним институцијама даје било каква објашњења у вези са тврдњама министарства, које су, према њиховим речима, проистекле из спекулативног чланка са онлајн портала, само дан раније”.

“Док не добијемо даље обавештење, сматрамо да је ова акција потпуно неправедна, произвољна и са аутократским претпоставкама, неутемељена на закону, што у сваком случају представља покушај затварања медија, покушај нарушавања слободе медија и слобода изражавања”, пише између осталог у саопштењу Клан Косова.

Удружење новинара Косова: Незабележено у новијој историји

Удружење новинара Косова изразило је забринутост због обуставе пословног сертификата телевизије Клан Косова

“Удружење новинара Косова је дубоко шокирано објавом Министарства индустрије, предузетништва и трговине о обустави лиценце за пословање приватне националне телевизије, Клан Косова”.

“Удружење новинара Косова сматра акцију владе премијера Аљбина Куртија и Покрета Ветевендосје незабележеним у новој историји Косова, и директан покушај диктирања и контроле медијског садржаја Клан Косова. Конкретно нас брине судбина наших колега новинара, сниматеља и других радника Клан Косова на које ће ова произвољна одлука директно негативно утицати. Такође сматрамо да је ова одлука донета да се пошаље порука другим медијима и да је неоспорив доказ да слобода и изражавање медија никада нису били угроженији него што су тренутно”, наводи се између осталог у саопштењу Удружења новинара Косова.

Рикардо Гутиерез: Срамота за Аљбина Куртија и његову владу

Због “суспензије” сертификата о пословању Клан Косова реаговао је и генерални секретар Европске федерације новинара Рикардо Гутиерез.

“Данас је црни дан за Косово: Активирањем државне цензуре против Клан Косова, Косовска влада се руга европским стандардима слободе медија. Овај произвољни чин ставља  Косово у табор ауторитарних режима који окрећу леђа Европској унији и демократским вредностима које брани Савет Европе. Тужан сам због мојих косовских пријатеља и Косовског цивилног друштва. Не заслужују такве праксе. Моја солидарност иде косовским демократима. Срамота за гробаре слободе штампе и медијског плурализма. Срамота за Аљбина Куртија и његову владу”, написао је Гутиерез на Фејсбуку.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси