Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ: Луксембуршки регулатор изрекао укор телевизији Н1 због емисије о Ани Брнабић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 06. 2023.

Аутор: Бета Извор: Бета

РЕМ: Луксембуршки регулатор изрекао укор телевизији Н1 због емисије о Ани Брнабић

Регулаторно тело Србије за електронске медије (РЕМ) је данас саопштило да је луксембуршки независни орган за аудиовизуелне медије (АЛИА) "изрекао укор" телевизији Н1, која је регистрована у тој земљи, због емисије "Јунаци доба злог" о председници Владе Србије Ани Брнабић.

РЕМ је у саопштењу навео да је луксембуршком регулатору упутио притужбу због те епизоде, уз оцену да садржи говор мржње о премијерки, "с обзиром на то да се њен лик и дело поистовећују са благајником нацистичког логора за истребљивање Мајданек".

РЕМ је изразио наду да ће телевизија Н1 поштовати одлуке и препоруке органа из Луксембурга, који су надлежни за емитовање њиховог садржаја и да ће се у будућности "уздржати од релативизације гнусних злочина и извргавања руглу милиона жртава погубних идеологија из прошлог века".

"Верујемо да ће темељни поступак спроведен у Луксембургу помоћи ауторима емисије да швате тежину свог прекршаја и разлоге због којих су укорени, те да више неће посезати за оваквим алатима у циљу дискредитације нечијег политичког деловања", додаје РЕМ у саопштењу.

Н1: РЕМ селективно изоставио чињенице о одлуци луксембуршког регулатора

Телевизија Н1 оценила је да је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) Србије у свом данашњем саопштењу селективно пренело податке и изоставило чињенице које су важне у сагледавању комплетне слике и карактеру опомене коју је тој телевизији изрекао надлежни луксембуршки медијски регулатор (АЛИА).

РЕМ је у саопштењу навео да је луксембуршком регулатору упутио притужбу због серијала "Јунаци доба злог" о председници Владе Србије Ани Брнабић, уз оцену да садржи говор мржње о премијерки, "с обзиром на то да се њен лик и дело поистовећују са благајником нацистичког логора за истребљивање Мајданек".

РЕМ је навео да је њихова притужба усвојена и да је луксембуршки регулатор телевизији Н1, која је регистрована у тој земљи, изрекао "укор".

Н1 сматра да је РЕМ у саопштењу "свесно прећутао" налазе релевантних служби луксембуршког регулатора, укључујући и јасно оспоравање квалификација коју је РЕМ ставио на терет Н1 - да је та телевизија у епизоди "Фикус за шефа" повредила достојанство премијерке Ане Брнабић, да је у питању говор мржње и тривијализација злочина нациста.

"Обрађивач предмета у АЛИА је указао да тренутни политички контекст у Србији, као и историјски и филозофски оквир у односу на које би се морала посматрати конкретна референца, налаже да се она третира као 'отворена критика политике владајуће странке, а не говор мржње усмерен према Ани Брнабић'", наводи се у саопштењу телевизије Н1.

Та телевизија наводи да се Савет АЛИА није сложио са тим виђењем свог обрађивача и одлучио да изрекне опомену Н1, али да је то тело ипак закључило да је спорна секвенца била део критике власти и њихове политике, "што је област у којој слобода изражавања треба да има повећану заштиту, а не (да је то) говор мржње против српске премијерке".

Додали су да је Савет АЛИА истакао да је кључно да медијски регулатори, попут РЕМ-а, буду опрезни када квалификују одређена понашања као "говор мржње" и да тај појам тумаче стриктно, како би избегли да прекомерно угрожавају слободу изражавања.

"Ту критику на сопствени рад РЕМ у саопштењу наравно није пренео. Поред тога РЕМ није чак ни објаснио да је Н1 изречена мера која је најблажа, односно опомена", навела је та телевизија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси