Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од 7,3 милиона динара два милиона за РТ Мајданпек: Који су све медији добили новац из буџета?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2023.

Аутор: Миљко Стојановић Извор: Данас

Од 7,3 милиона динара два милиона за РТ Мајданпек: Који су све медији добили новац из буџета?

Градско веће Зајечара усвојило је Решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији града за ову годину, по коме је од 7,343.500 динара, највише добила медијска кућа Радио телевизија Мајданпек (Т1) – два милиона динара, а укупно је подржано 11 пројеката.

Средства опредељена Одлуком о буџету града Зајечара за текућу годину намењена за суфинансирање пројеката у области јавног информисања на територији града Зајечара у 2023. години, у укупном износу од 7.343.500  динара расподељују се следећим подносиоцима предлога пројекта.

Највише средстава ове године добила је Радио телевизија Мајданпек (Т1) – два милиона динара, и то 1,4 милиона за телевизију, и 600.000 динара за портал.

Тако ће Зајечарци ове године моћи да виде пројекат ове медијске куће под називом “Извор живота 3”, односно “Видокруг 2”.

Радио Магнуму ове године припало је милион динара за пројекат “Град у покрету”, док је портал овог радија, добио 400.000 динара за пројекат “Жене у фокусу”.

Медијска кућа Замедиа, ове године за пројекат “Зајечарски таленти – млади и успешни – друга сезона”, добила је нешто више од миллион динара.

Портал “Тимочка” са пројектом “Туристички компас 2”, подржан је са 700.000, а АД Тимок – Ниш са пројектом “Чувари наслеђа” са 500.000 динара.

Србија данас, са пројектом “Зајечар данас и сутра”, подржана је са 500.000 динара, а Зона плус са пројектом “Понос Зајечара – Чувени Тимочани” – 450.000 динара.

Бел Ами Ниш, са пројектом “Градски записи” подржан је са 400.000 динара, а радио Темпо, ове године за пројекат “Будућност младих Зајечараца” добио је “само” 350.000 динара.

Комисију која је одлучивала о пројектима ове године, чинили су Данијел Кулачин испред Друштва новинара Војводине, Миланка Поповић испред Удружења електронских медија “KомНет” и Илија Стојановић, самостални медијски стручњак, уредник Ромског Медијског Сервиса.

Како и годинама раније Зајечарце ће у текућој години информисати исти медији који годинама добијају средства, што, како кажу власници независних медија у Зајечару, није ништа ново.

“Резултати су очекивани. Волела бих да могу да кажем да сам изненађена, али нисам. Из истог разлога нисмо ни узели учешће, јер би то било губљење времена. Ниједан од медија којима су додељена средства није склон изношењу критика на рачун владајуће странке”, казала је за Данас Анђела Рисантијевић, главна и одговорна уредница портала “Глас Зајечара”.

Владан Станковић, главни одговорни уредник портала “Зајечаронлајн”, каже за Данас да су конкурси за суфинансирање медијских пројеката потпуно изгубили смисао, јер се унапред зна ко ће новац добити.

“Још опасније, унапред се зна да јавни интерес за који је новац распоређен неће бити остварен, већ ће као и годинама уназад медији који средства добијају пословати лагодно и бити ПР служба органа власти. Портал ЗаОнлајн већ годинама не учествује на таквим намештеним конкурсима и не даје легитимитет таквом процесу”, казао је Станковић.

Пошто је од 11 пројеката у Зајечару, чак три из Ниша, упитали смо Срђана Нонића, активисту и новинара из тог града, за коментар за овакву доделу средстава за јавно информисање у Зајечару.

“Пумпање пара у нишке медије који су главни осигурач диктаторске власти није никаква новост, али јесте констрантна срамота. Ови потези који су за озбиљне затворске казне, говоре да зајечарској власти није стало до информисања већ до пропаганде. ТВ Зона и Белами и у самом Нишу се не баве никаквим новинарством већ ПР услугама за власт. Ако икад падне овај бастион „једне исте банде“ није ми јасно како ће први месец да преживе”, истакао је Нонић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси