Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Генерална скупштина ИПИ: Државе да спроведу Бечки позив на акцију за побољшање безбедности и окончање некажњивости злочина над новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2023.

Аутор: Јелена Петковић Извор: Јавни сервис

Генерална скупштина ИПИ: Државе да спроведу Бечки позив на акцију за побољшање безбедности и окончање некажњивости злочина над новинарима

Чланови Међународног института за штампу (ИПИ) усвојили су једногласно резолуцију којом се позивају државе да спроведу Бечки позив на акцију из 2022. године, односно сет конкретних мера за побољшање безбедности новинара и борбу против некажњивости залочина над новинарима.

У документу, изгласаном на 72. Генералној скупштини током Светског конгреса ИПИ у Бечу истиче се још некажњено убиство Славка Ћурувије, српског новинара и издавача листова Дневни телеграф и Европљанин, убијеног 1999. године у Београду.

У резолуцији ИПИ подсећа да су пре деценију државе чланице Уједињених нација уз “координисан притисак заједнице за слободу медија, укључујући ИПИ” усвојиле План акције УН о безбедности новинара и питању некажњивости, споразум о развоју „одрживог, координисаног оквира одговора на претње са којима се новинари суочавају”.

У деценији од усвајања Плана убијено је више од 900 новинара и медијских радника “а глобално, у најмање девет од десет случајева, убице новинара нису кажњене, процене су Унеска”.

“У 2022. години, чак 70 новинара и медијских радника је убијено широм света – 14 само у Мексику, који је и даље најопаснија земља на свету за медије”, истиче се у документу и додаје да су “међу најсмртоноснијим земљама за новинаре и Украјина, Филипини, Пакистан и Хаити”:

“Али чак ни новинари у етаблиранијим демократијама нису сигурни од насиља, као што су показала недавна убиства на Малти, Словачкој, Грчкој и САД”, истиче се у резолуцији.

“Пре годину дана, израелске снаге су убиле ветеранку Ал Џазире, новинарку Ширен Абу Аклех и ИПИ-ову Хероину Светске слободе медија, док је извештавала на Западној обали. До данас није било одговорности за овај стравичан злочин. Иако је првобитно порицала одговорност, израелска влада је признала да постоји „велика могућност“ да су њене снаге погодиле Абу Аклех и недавно се извинила због смрти Абу Аклех. Међутим, тврди се да је то било случајно и одбија наставак било какве даље истраге”.

У октобру 2018, подсећа резолуција ИПИ, истакнути саудијски новинар и колумниста Вашингтон поста Џамал Кашоги убијен је у саудијском конзулату у Истанбулу.

“Истраге УН и САД откриле су да су убиство оркестрирали високи саудијски званичници, укључујући и престолонаследника. Саудијски суд је 2020. године осудио групу појединаца за ово убиство на затвореном суђењу које није испунило стандарде правичног суђења и није успело да позове налогодавце на одговорност. Турска је 2022. године пренела свој поступак у овом случају у Саудијску Арабију, чиме је додатно затворила врата правди”, истиче се у тексту и додаје да су то “само два међу стотинама новинара широм света чије убице уживају потпуну или делимичну некажњивост”.

“Други случајеви укључују убиство Дафне Каруана Галиције, водеће истраживачке новинарке са Малте, убијене када је под њен ауто постављена бомба 2017. године; Регине Мартинез Перез, угледне мексичке репортерке о криминалу која је задављена у свом дому 2012; Шан Дахар, пакистанског новинара који је упуцан са леђа и убијен 2014. након што је извештавао о нелегалној продаји лекова; Ахмед Хусеин-Суале, истраживачког новинара убијеног у Гани 2019. након што је помогао у откривању корупције у афричком фудбалу; и Славка Ћурувије, истакнутог српског истраживачког новинара који је убијен испред свог стана у Београду 1999. године”.

Ова убиства “указала су на алармантан неуспех и домаћих држава и међународне заједнице да испоштују своје обавезе према међународном праву и другим споразумима како би се осигурало да се злочини против новинара у потпуности истраже и процесуирају”.

Резолуција ИПИ подсећа да су “у новембру 2022. године, државе чланице УН сазвале у Бечу глобалну конференцију поводом 10-годишњице Плана акције УН. Том приликом, ИПИ се удружио са коалицијом организација за слободу медија како би објавио Бечки позив на акцију који доноси конкретне, делотворне препоруке како да државе чланице унапреде спровођење Плана УН”.

“На Светском конгресу ИПИ 2023. у Бечу, глобална мрежа ИПИ позива државе широм света да спроведу Бечки позив на акцију који поставља јасну мапу пута за борбу против напада на новинаре и окончање некажњивости. То укључује и решавање родно заснованих напада на новинаре, јачање подршке за праћење напада од стране независних група цивилног друштва и истраживача, јачање националних механизама сигурности и борбу против претњи новинарима у дигиталној сфери”, закључује се у резолуцији ИПИ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси