Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марко Видојковић на листи ПЕН-а међу најугроженијим писцима света
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2023.

Аутор: Даница Ђокић Извор: Цензоловка

Марко Видојковић на листи ПЕН-а међу најугроженијим писцима света

Међу 115 најугроженијих писаца света, на листи Међународног ПЕН-а, налази се и писац и новинар из Србије Марко Видојковић. ПЕН наводи да су вишегодишње претње Видојковићу последица оркестрираних напада државних и других актера на писце и новинаре, с циљем да ућуткају критички глас. „Овде је ситуација са медијима катастрофална, слобода новинара је изузетно угрожена и то међународна јавност мора да зна”, каже Видојковић, који је због претњи морао да оде из земље.

Марко Видојковић, писац, колумниста листа Данас и коаутор подкаста „Добар, лош, зао”, налази се на листи 115 најугроженијих писаца на свету у 2022. години, коју је објавио Међународни ПЕН.

„Драго ми је што је Србија дошла, путем ове листе – стицајем околности, преко мене – у фокус међународне пажње. Овде је ситуација са медијима катастрофална, слобода новинара је изузетно угрожена и то међународна јавност мора да зна”, каже Видојковић за Цензоловку.

Он додаје да су напади на новинаре у Србији системски, а нетрпељивост према критичком мишљењу и према критичком изражавању „капиларна” и „органска”.

ПЕН: Више од 50 претњи смрћу

Видојковић је током 2021. и 2022. године пријавио више од 50 претњи смрћу, од којих су само две завршиле пресудом, подсећа Међународни ПЕН, објашњавајући зашто је на листи најугроженијих писаца.

„Директан и искрен, писац и новинар Видојковић познат је по критичком односу према власти у Србији. Видојковић је пријављивао да је био мета кампања блаћења владајуће партије (Српске напредне странке, прим.нов.), укључујући и председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић”, наводи ПЕН и објашњава:

„Континуиране претње Видојковићу дошле су након непрестаних оркестрираних напада на писце и новинаре у Србији, од стране државних и других актера, с циљем да ућуткају њихов критички рад и извештавање.”

Видојковић за Цензоловку каже да је он најекстремнији и највидљивији пример онога што се догађа у Србији и на микронивоу. 

„Људи који покушавају да укажу на оно што не ваља у њиховим срединама, такође се суочавају са претњама, опасностима, физичким нападима…”, наводи он.

ПЕН, између осталог, подсећа и да је Видојковић сарадник дневног листа Данас, чијој је целој редакцији недавно језиво прећено салвом метака и да ће „завршити као Шарли ебдо”.

Међународне организације – међу којима и сам ПЕН – недавно су, због угрожене безбедности, обезбедиле Марку Видојковићу и његовој супрузи релокацију из Србије у иностранство.

Видојковић истиче да ПЕН инсистира на сталном јављању свих необичности које он и његова супруга примете – сумњивог аута, телефонског позива итд. 

„А сваки потенцијални одлазак у Србију, они третирају као ’руски рулет’ и те одласке ћемо свести на неопходан минимум.”

„Све што су међународне организације урадиле да се осећам сигурније, донело је такав резултат. После извесног периода прилагођавања, у ситуацији сам да опуштеније пишем колумне и снимам подкаст. Још када будем почео да пишем прозу, то ће бити знак да сам на путу потпуног опоравка”, каже Видојковић и додаје:

„То, међутим, још увек није случај. Нешто што се растура три године, дан за даном, не може да се среди за месец и по дана. Али се свакако осећамо далеко боље.”

Напади и кампање трају годинама

Марко Видојковић годинама је изложен претњама и нападима од представника власти, у прорежимским медијима, али и на друштвеним мрежама. Такви напади обично су организовани као кампање. 

И актуелни градоначелник Београда и потпредседник СНС-а Александар Шапић више пута је тужио Видојковића и Ненада Кулачина, коаутора подкаста „Добар, лош, зао”. Шапић је, између осталог, јавно претио овом водитељском двојцу да ће „им ишчупати срце”, али је кривична пријава против њега – одбачена

После одласка Видојковића у иностранство, полиција је недавно била на вратима стана његове мајке у Београду. Из МУП-а су тада саопштили да је реч о налогу за „процену безбедности новинара”.

На питање Цензоловке да ли има гаранцију да ће до тренутка док се не буде осећао безбедно моћи да остане на ван земље, Видојковић одговара:

„ПЕН и све друге организације чине све што је у њиховој моћи да не идем у Србију. Сви заједно радимо на томе да не буде макар неких протоколарних сметњи за останак негде другде. Стога нема бојазни да ћу за месец или два морати да се вратим.”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси