Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дописник Н1 на скривеној локацији, чека да се открије – ко га уходи и застрашује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2023.

Аутор: Милош Ђошић Извор: Н1

Дописник Н1 на скривеној локацији, чека да се открије – ко га уходи и застрашује

Неизвесно је када ће се новинар Н1 Милан Никић вратити у Крагујевац - склонио се, јер се осећа угрожено, док, како каже, надлежни органи не процене његову безбедност. Милан Никић шести дан на скривеној локацији чека да се то деси, а из штурих одговора крагујевачког тужилаштва и полиције, чини се да ништа по том захтеву није предузето.

После расправе са мушкарцем, испоставиће се полицајцем у цивилу, на протесту радника водовода 3. марта, и присмотре стана у коме живи дан касније, новинар Милан Никић страхује за своју безбедност.

„То је класично застрашивање и зато сам морао да одем из Крагујевца, јер се не осећам сигурно. Очекујем да полиција и тужилаштво, као државни органи, гоне оне који ме уходе и да открију зашто се то дешава“, рекао је Никић.

Очекује Никић и да процене да ли после свега може слободно да се креће и ради у свом граду.

За такву процену надлежна је полиција, кажу за Н1 у тужилаштву у Крагујевцу. Из полицијске управе, пак, наводе да поступају по налозима тужилаштва.

„Ја се у Крагујевац нећу вратити док полиција и тужилаштво не процесуирају људе, односно, не направе процену моје безбедности“, додаје Никић.

А сви докази и сазнања о претњама по његову безбедност предати су на обе адресе, одмах после инцидената.

„Он је предузео све што је до њега, обратио се контакт тачкама у складу са механизмима заштите новинара и сада чекамо одговор на то. Ја мислим да апсолутно има места да се њему успостави један ниво полицијске заштите, а како ће то изгледати, одговор треба да дају стручна лица“, каже адвокат Радивоје Кастратовић.

Цео случај прати новинарска заједница.

„Он до данас нема одговор од тужилаштва, има од полиције, али не од тужилаштва – да ли су и које радње предузели. То може бити разлог за његов субјективни осећај угрожености“, казао је Нино Брајовић из УНС-а.

„Проблем у нашој кривично-правној пракси је да ти први кораци обично буду брзи, с обзиром да имамо опште обавезујуће упутство у тужилаштву, да се формира случај у оквиру 24 сата, да се у оквиру 48 сати узме изјава, али, тај процес који после долази, често буде доста спор“, наводи Тамара Филиповић Стевановић из НУНС-а.

Никић, који за Н1 извештава са подручја Шумадије и Поморавља, и раније се због свог рада суочавао са претњама и нападима, а један мушкарац је због насилничког понашања према њему прошле године осуђен на четири месеца затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси