Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Колувијин адвокат претио новинарки Јелени Зорић, суд га ослободио оптужби
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 03. 2023.

Аутор: БИРН Извор: БИРН

Колувијин адвокат претио новинарки Јелени Зорић, суд га ослободио оптужби

Колувијин адвокат Светислав Бојић поручио је новинарки Јелени Зорић да “нико није добро прошао ко се о Колувију огрешио”. Суд сматра да ово није директна претња по живот, да се ради о грубом кршењу етичког кодекса адвоката, али да се суд тиме неће бавити. Адвокат Драгољуб Ђорђевић, правни заступник новинарке Јелене Зорић, сматра да је вршен и ванинституционални притисак током овог суђења.

Колувијин адвокат Светислав Бојић ослобођен је пред Другим основним судом у Београду по оптужби за претње упућене новинарки Јелени Зорић, односно за кривично дело угрожавање сигурности новинара. Само три дана раније Адвокатска комора Београда донела је одлуку да адвокат Бојић није одговоран за изречено и да дисциплински неће одговарати због пријављених претњи.

Према наводима из оптужнице, адвокат Светислав Бојић, који је бранилац оптуженог Предрага Колувије у случају Јовањица, крајем децембра 2020. године упутио је претње Јелени Зорић, поручујући јој да „нико није добро прошао ко се о Колувију огрешио“. Тужилаштво је за Бојића тражило осам месеци затвора, односно три године условно. Они су суду доставили писану завршну реч у којој наводе да треба у обзир узети цео контекст у ком се догађај одиграо.

Образлажући ослобађајућу пресуду суткиња Драгана Бранковић је рекла да оно што је Бојић изрекао не представља директну претњу по живот и тело новинарке. Суткиња Бранковић је рекла да оно што је адвокат изрекао у разговору с новинарком, ипак није у складу са адвокатским кодексом и да је Бојић својим понашањем грубо прекршио кодекс професионалне етике адвоката, али да се суд тиме неће бавити.

Међутим Адвокатска комора Београда је одлуку да Бојић није одговоран донела три дана уочи ослобађајуће судске пресуде. 

Адвокат Драгољуб Ђорђевић, правни заступник новинарке Јелене Зорић за БИРН каже да сматра да је вршен и ванинституционални притисак током овог суђења. Додаје да је суд “поклонио потпуну веру” речима Јелене Зорић, али, како кажу, у изговореном нису нашли елементе кривичног дела. Новинаркин адвокат имао је, како каже, „мучан утисак“ још након изношења одбране Светислава Бојића, као и приликом изношења завршних речи. 

 

Видео: БИРН

„Тај човек уопште не показује кајање, још износи гомилу неистина. Сматрам да су на сваки начин он и његова одбрана покушали да омаловаже новинарку Јелену Зорић, покушали су на неки начин да је понизе што је оставило по мени јако лош утисак“, каже Ђорђевић.

Јелена Зорић добијала и друге претње

Предраг Колувија, оптужен је пред Тужилаштвом за организовани криминал након што је на имању његове фирме Јовањица пронађено око 66.000 стабљика канабиса које су након сушења тежиле 1,6 тона. 

Адвокат Светислав Бојић, један од Колувијиних бранилаца, пришао је 28. децембра 2020. новинарки Јелени Зорић, док је радила свој новинарски посао заједно са сниматељем, и рекао: „Молим вас, будите прецизни у извештавању пошто је мој клијент Предраг Колувија поштен човек и велики верник, ево он мени каже кад сам ишао да га посетим ‘Зорићка ме уништава и растура њеним извештавањем, али се ја Богу молим за њено здравље, као што се молим и за здравље тужиоца Саше Дрецуна и овог што га је ухапсио, Слободана Миленковића’“.

Током суђења се сазнало и да видео снимак конкретног разговора адвоката Светислава Бојића и новинарке Јелене Зорић не постоји и да неће бити део доказног материјала. Наиме, иако је новинарка Јелена Зорић претње пријавила још 29. децембра 2020. године, тек 23 дана касније, тачније 21. јануара 2021. године, тужилаштво је послало захтев да им се достави снимак видео камере са зграде Специјалног суда. Међутим, како се испоставило, судска стража је 25. јануара у допису тужилаштву навела да се снимци чувају управо 23 дана и да нису у могућности да их доставе.

Адвокат Драгољуб Ђорђевић, пуномоћник оштећене новинарке Јелене Зорић рекао је да је она добијала и друге претње. Суду је приложена и фотографија на којој се види ружичасти папир са претећом поруком који је почетком јануара 2021. године, остављен испред стана у којем новинарка живи. 

Порука је гласила: „Ово ће трајати док се не заврши. Од тога се побећи не може”.

Адвокат Ђорђевић напомиње да је новинарка Зорићева добила и претње путем друштвених мрежа и од Колувијиног кума и сарадника Сергеја Мрђе и то док је он био у бекству и за којим је тада била расписана Интерполова потерница због случаја Јовањица. Током лета 2022. године, током гостовања на телевизији са националном фрекфенцијом, Зорићевој, али и њеној породици, односно брату, док је говорила о случају Јовањица, претње је упутила и бивша државна секретарка МУП Дијана Хркаловић

Зорић: Још у судници сам осетила какав ће бити исход

Новинарка Јелена Зорић каже да је, нажалост, очекивала баш овакав исход. “Ипак, претње сам пријавила зато што смо као новинари дужни да се боримо за правду кроз институције, чак и када лично више не верујемо у њихов рад. Још од момента када сам у судници сведочила о претњама, а суткиња ме питала: `А зашто је та Јовањица уопште важна, па пишете о њој?` осетила сам какав ће исход бити”.

Зорић каже и да је “најсрамнији од свега потез Адвокатске коморе Београд, који су очигледно знали кад ће се тачно донети пресуда, па су баш три дана раније одлучили да неће дисциплински казнити свог колегу”. 

“Све ово скупа ми делује као институционално одобрење да се независно новинарство напада и да се гуши медијска слобода”, каже Јелена Зорић.

Након што странама у поступку стигне писано решење суда, тужилаштво има право на жалбу (оштећена не), јер је реч о поступку који се води по службеној дужности. Тужилаштво је на потезу и БИРН ће пратити да ли ће се жалити на одлуку Другог основног суда у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси