Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дојчиновић на суђењу са Колувијом: Израз „оптужени нарко-бос“ користе светски медији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 03. 2023.

Аутор: Бојана Јовановић Извор: КРИК

Дојчиновић на суђењу са Колувијом: Израз „оптужени нарко-бос“ користе светски медији

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић рекао је да је израз „оптужени нарко-бос“ у вестима о Предрагу Колувији, коме се суди за производњу више од тону и по марихуане, коришћен по угледу на светске медије и да њиме није прекршена претпоставка невиности. Дојчиновић је давао исказ на суђењу које се по тужби Колувије за повреду части и угледа води против њега и КРИК-а.

Колувија је КРИК тужио због осам вести објављених на сајту, а спорно му је, како тврди у тужби, што је у њима представљен као „нарко-бос“ коме се суди да је имао „плантажу марихуане“. Ови изрази, како је испричао на прошлом суђењу, нанели су му душевну бол и нарушили углед, али и довели до тога да се комшије склањају од њега, а људи у банци неће да му се јаве на телефон.

Уредник КРИК-а Стеван Дојчиновић је на суду објаснио да је Колувија у тужби текстове КРИК-а представио манипулативно, извлачењем одређених речи из реченица. Тако, у тужби је истакао да је представљен као нарко-бос и да је тиме повређена претпоставка невиности иако у сваком тексту КРИК-а је истакнуто да је он оптужен, да му се суди и да ће суд тек донети одлуку о Колувији.

„Да није повређена претпоставка невиности може се видети да смо свуда написали да то све тужилаштво тврди. На сваком месту где се помиње име (Предрага Колувије) увек је објављено да је он оптужен и сваки пут када је наведен као нарко-бос такође је објављена реч оптужен“, рекао је Дојчиновић и указао да су и медијска удружења истакла да претпоставка невиности није прекршена. 

Дојчиновић је појаснио да је термин „нарко-бос“ колоквијалан и да га је КРИК користио по угледу на велике светске медије који такође користе овај израз, попут „Вашингтон поста“ и других.

Објаснио је да новинари не могу да користе стриктно правне термине, јер је то сувише формално и дугачко за новинарске текстове.   

„У том случају, када споменемо Колувију, морали бисмо увек за њега да напишемо да је – оптужен као организатор организоване криминалне групе која је имала за циљ вршење кривичних дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога – што је предугачко и неразумљиво за читаоце, због чега новинари користе колоквијалне изразе”, објаснио је Дојчиновић. 

Подсетио је да су други медији, пре свега провладини таблоиди, о Колувији писали много горе ствари пре КРИК-ових текстова, због чега је тешко замисливо да су му баш ови извештаји са суђења повредили углед и част.

Такође су и државни функционери Колувију означавали као трговца дрогом и без сумње кршили претпоставку невиности. Њих Колувија, како је сам рекао на прошлом суђењу, није тужио.  

„Министар (Небојша) Стефановић је на конференцији за медије тужиоца (Колувију) означио као произвођача дроге, премијерка (Ана) Брнабић у једној изјави назвала га је нарко-трафикантом. Председник (Александар) Вучић је за тужиоца изјавио да није никога убио, али да је имао тону и по марихуане“, рекао је Дојчиновић.

Уредник КРИК-а је објаснио и да су новинари ове редакције редовно комуницирали са Колувијиним адвокатима, али да се то променило од када га брани Владимир Ђукановић, члан владајуће Српске напредне странке и народни посланик. Промена браниоца условила је да Колувија мање комуницира са независним медијима, а да се више оглашава у продржавним таблоидима. 

„Након пуштања из притвора, ми смо се обратили Колувији за интервју, међутим, рекао је да пристаје само уколико се извиним због претходних текстова што је мени као новинару неприхватљиво“, рекао је Дојчиновић.    

Наставак суђења заказан је за септембар, када ће да сведоче новинарке КРИК-а, ауторке вести због којих је поднета тужба.

Колувија је, осим ове, поднео још једну тужбу, тако да се по његовим тужбама воде два суђења против КРИК-а. Тужбе је поднео недуго пошто је изашао из притвора у коме је био због поступка за узгајање више од тоне и по марихуане. По преласку из затвора у кућни притвор, Колувија је постао чест гост на телевизијама под контролом власти, на којима је износио своју одбрану и обрачунавао се са  независним медијима и полицајцима који су га ухапсили.

У Колувијину одбрану стали су највиши државни функционери који су у изјавама релативизовали поступак који се против њега води а који представља један од највећих случајева организованог криминала у земљи.  Тако је, између осталог, председник државе Александар Вучић за поступак рекао да је „лажна афера“.

Против КРИК-а у току је укупно 11 поступака, а редакција сматра да су тужбе подношене са намером да се новинари застраше и престану да истражују и пишу о одређеним темама. Више о томе ко је све тужио КРИК прочитајте овде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси