Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Због безбедности се још један новинар склонио
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 03. 2023.

Аутор: В. Глишић Извор: Данас

Због безбедности се још један новинар склонио

Дописник Н1 Милан Никић привремено напустио Крагујевац јер се не осећа безбедно

Милан Никић, дописник Н1 из Крагујевца, од јуче се налази на тајној локацији јер се не осећа безбедно у граду, потврдио је за Данас његов адвокат Радивоје Кастратовић. Одлазак из града Никић је организовао сам, јер до сада није добио формалан одговор из тужилаштва о кривичним пријавама које је поднео за узнемиравање приликом рада на терену, а затим и за ухођење и надзирање његовог стана.

- После подношења кривичне пријаве, Никић је дао изјаву и од тада Тужилаштво није предузело ниједну радњу у оквиру истраге. Нису позвали ни нас, ни осумњичена лица, нису их саслушали у тужилаштву, направили записник. Уместо тога Никића је позвала полиција која му је предочила да је обавила разговор са тим лицима и дала неко објашњење које је за нас нелогично и неприхватљиво, чиме је улило Никићу још већу дозу несигурности, каже Кастратовић.

Из крагујевачке полиције су на том разговору Никићу потврдили да су идентификовали и пронашли две особе које су 4. марта биле испред његовог стана у насељу Ердоглија. Речено му је и да су им претресени станови, као и да они нису ни из редова полиције, ни криминалног миљеа. Медутим, Никић је раније за Данас истакао да од надлежних очекује да утврде шта су они радили испред његовог стана и по чијем налогу.

Пошто још увек није добио одговоре на ова питања, Никић се склонио из Крагујевца. Како објашњава његов адвокат, он не може свако јутро да проверава точкове и да гледа да ли му је нешто покварено на аутомобилу. „У овом случају постоје несумњиво јасни докази, нема никаквог разлога за тапкање у месту. Врло брзо могу да се спроведу све истражне радње и да се да формалан одговор од стране надлежних институција, а ми то у овом тренутку немамо“, каже Кастратовић.

0 времену које ће Никић провести ван Крагујевца, његов адвокат није могао ништа прецизније да каже, јер ће оно зависити од рада институција. Пре одласка Никић је потврдио за Данас да је обавестио полицајца који је патролирао улицом у којој живи, као и командира полицијске испоставе у Крагујевцу да одлази из града. Полицајац му је понудио да јави надређенима где ће се крагујевачки новинар налазити у наредном периоду, али је Никић то одбио. Како је истакао, полиција ће наставити да повремено обилази његов стан.

Да подсетимо, Милан Никић поднео је у петак, 3. марта, кривичну пријаву против особе која га је ометала док је снимао протест радника „Водовода“ у Крагујевцу. Наредног дана Никић је испред свог стана приметио аутомобил који је био паркиран 40 минута. У ауту је била једна особа која му је надзирала стан.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

17.03.

2023.

Ранко Милосављевић [нерегистровани] у 13:42

А градоначелник ћути!

Дакле, насиље се некажњено наставља! Године 1999. до данас званично непознати, бацише бому на кућу дописника Гласа јавности, сада покојног Драгана Алемпијевића. Тужилштво потом кривично гонило Алемпијевића зато што је на конференцији за шптампу рекао да сумња да су организатори бомбашког напада на њега градски челник и један одборник. Дугачак је болан списак напада на новинаре у Крагујевцу. Злокобна традиција започчела је са изласаком прбвих новина у нловосолобођеној Србији - прогонством Димитрија Давидовића, уредника Новина сербских и писца првог устава Србије.
Одлука Милана Никића да се сам повуче на тајну локацију и оде из Крагујевца, стравичан је доказ да овде нема ни «п» од влчадавине права, и да закон лежи у топузу.
Зашто ћути градоначелник, Крагујевца?
Можда чека да Милан Никић буде убијен, па да пролије коју крокодилску сузу?



Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси