Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилац о нападу на новинара Н1: „Ваше је да пишете приговоре, моје да одбијам“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 02. 2023.

Аутор: Гордана Бјелетић Извор: Н1

Тужилац о нападу на новинара Н1: „Ваше је да пишете приговоре, моје да одбијам“

Основно јавно тужилаштво, ни после четири налога Вишег, није подигло оптужни предлог против радника нишког Водовода, који су новинара Н1 Милана Стојановића, спречавали да извештава из Његошеве улице у Нишу у којој је више пута пуцала цев, а грађани били без воде. Скоро годину дана касније, нема судског поступка, а ни из тог јавног предузећа нису осудили понашање запослених. Да систем за заштиту новинара није заказао у овом случају, већ да и не постоји, сматрају они који прате ову област.

Целог викенда је крајем фебруара 2022. године из цеви која је пукла текла вода низ улицу. Пијаће воде било је по коловозу, али су Нишлије биле без ње.

„У једном тренутку је ситуација заиста деловала као да ће ескалирати, када стојите и имате петоро, шесторо разјарених људи око себе, не знате чиме сте их испровоцирали док радите свој посао“, тако је, пре скоро годину дана, уживо наставио да извештава новинар МИлан Стојановић. На том се снимку не види, али је посао могао да заврши захваљујући полицијском обезбеђењу. Полицајци су се одазвали позиву упомоћ новинара кога су радници Водовода напали.

Реаговала је тада полиција, годину дана касније Основно јавно тужилаштво у Нишу не реагује, не покреће поступак. Тужилац не подиже оптужни предлог против радника Водовода. Више тужилаштво шаље налог да то уради, адвокат Стојановића улаже жалбе… И тако више пута.

„Ваше је да пишете приговоре, а моје је да их одбијам“, речи су тужиоца које преноси Стојановић. Памти и преноси и ове: „У оном извештају у ком се наводи због чега основни јавни тужилац наводи да нема места покретању икаквог постпука је тај што тема којом смо се бавили – више пута пуцање водоводних цеви у једној од нишких улица – заправо и није нека тема од јавног значаја, а суштински радници Водовода нису знали да тако бахато и насилнички поступају према новинару, јер да су знали, можда и не би“.

Такво понашање је противзаконито, али то што поступак толико траје, или га у овом случају и нема, за оне који прате ситуацију којој су изложени новинари у Србији није изненађење.

Ивана Петровић из Асоцијације независних електронских медија каже да је то изузетак који потврђује правило. „Имамо ситуацију да свако може да ради шта му је воља, да спречи новинара да обави своју дужност и да рачуна на једну неефикасност система и ту једну игранку добацивања лоптим – са више инстанце на нижу и обрнуто“, наводи.

У овом случају скоро годину дана. На потезу је опет Основно јавно тужилаштво, јер је из Вишег по четврти пут стигао налог да подигну оптужни предлог.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси