Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хрвоје Крешић – први добитник Регионалне новинарске награде “Гордана Суша”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 01. 2023.

Аутор: НУНС Извор: НУНС

Хрвоје Крешић – први добитник Регионалне новинарске награде “Гордана Суша”

Регионална новинарска награда “Гордана Суша” Независног удружења новинара Србије, припала је новинару телевизије Нова ТВ из Загреба, Хрвоју Крешићу, одлучио је новинарски жири.

Свечано уручење биће уприличено у четвртак, 2. фебруара, од 19 сати, у београдском Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКД).

Жири је саопштио да су поред Крешића у ужи избор ушле новинарке Аријана Сарачевић – Хелаћ (Федерална телевизија – ФТВ Босне и Херцеговине) и Емина Ковачевић (Н1 Србија), и да је у таквој конкуренцији било изузетно тешко донети коначну одлуку.

Награда “Гордана Суша” основана је и додељује се од ове године за изузетна достигнућа у телевизијском новинарству, а по оцени жирија, Хрвоје Крешић је својим професионалним ангажманом испунио кључне критеријуме: професионално и одговорно новинарско деловање у телевизијском медију, у складу са универзалним етичким кодексом новинара и у служби јавног интереса, заштите људских права и слободе медија, као и интереса и посебности свих грађана, без обзира на њихов етнички, верски или родни идентитет.

Награда подразумева и разумевање, сарадњу, узајамно поштовање и солидарност између новинара, медија и медијских асоцијација на простору региона.

“Имајући у виду да се ради о награди за рад у телевизијском медију, којем је Гордана Суша пре свега припадала, и који се у савременом свету мења великом брзином, важни критеријуми били су и испољени таленат и способност новинарки и новинара за рад у различитим и комплексним телевизијским форматима, неретко у компликованим радним условима и под великим притиском догађаја и времена”, каже се у образложењу жирија и наглашава да је Хрвоје Крешић у претходној години безусловно промовисао све наведене критеријуме.

“Професионалност, новинарска етика, уважавање јавног интереса, универзалност, спремност да помогне колегама из других медија, снажан телевизијски идентитет и лични интегритет карактеришу рад Хрвоја Крешића. Мењао је телевизијске редакције, али не и начин рада, и у себи је интегрисао таленат и вештину извештавања у најразличитијим телевизијским форматима. Са истим ставом и пажњом приступао је разговорима са својим саговорницима, било да се ради о обичним грађанима, јавним личностима или државницима, а извештавао је у уобичајеним и кризним околностима, увек са прибраношћу врхунског професионалца и по налозима професионалне етике и фер извештавања, подједнако код куће, из региона или иностранства”, истиче се у образложењу одлуке о додели Награде “Гордана Суша”.

НУНС је Награду “Гордана Суша” основао у сарадњи са партнерским организацијама из региона иу подршку породице Суша, са циљем да сачува и одржи сећање на једну од најбољих телевизијских новинарки са ових простора.

Новинарски жири је радио у саставу: Жељко Бодрожић (председник НУНС), Борка Рудић (генерална секретарка Удружења БХ новинари), Хрвоје Зовко (председник Хрватског новинарског друштва), Бранка Михајловић, Југослав Ћосић, Фахри Муслиу и Велимир Илић.

Награду је подржао Media Diversity Institute - Western Balkans (Институт за медије и различитости - Западни Балкан).

НУНС и породица Гордане Суше захваљују на великој помоћи и подршци Милици Пешић, Борјанки Милатовић, Андреју Долинки и Љубинку Кожулу, те свим члановима жирија и Организационог одбора.

Хрвоје Крешић – биографија

Хрвоје Крешић (1981.), родом је из Неума (БИХ). Студирао је хрватски језик и антропологију на Филозофском факултету у Загребу. Новинарством се почео бавити 2005. године у загребачком дописништву Новог листа гдје је провео шест година, а 2011. прелази на Телевизију РТЛ  гдје започиње своју каријеру телевизијског репортера. Новинарство је усавршавао на Свеучилишту у Оксфорду, на престижном Ројтерсовом институту за новинарство, а током досадашње каријере извештавао је за велике светске медијске куће попут Си-Ен-Ена. Од 2017. до 2022. био је на Н1 телевизији, а од прошле године ради на Телевизији Нова. Члан је Хрватског новинарског друштва. Троструки је добитник награде Хрватског новинарског друштва (ХНД) – 2009. награђен је за најбољи рад у писаном новинарство, награда за најбољи рад у телевизијском новинарству припала му је 2014. године, а 2018. награда “Новинар године”. Добитник је и награде “European Young  Journalist” за 2008. годину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси