Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Латинска Америка и Кариби "смртоноснији" за новинаре од Украјине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2023.

Аутор: THEGUARDIAN.COM, RTS Извор: РТС

Латинска Америка и Кариби "смртоноснији" за новинаре од Украјине

Више новинара убијено је у Латинској Америци и на Карибима него у било ком другом делу света прошле године, укључујући и ратну зону у Украјини, наводи се у извештају америчког Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ).

У извештају се напомиње да је у целом свету убијено најмање 67 новинара и медијских радника у току 2022. године, што повећање у односу на 45 колико их је убијено 2021, преноси Гардијан.

Скоро половина убистава 2022. догодила се у Латинској Америци и на Карибима, где је убијено најмање тридесет представника седме силе.

"То је највећи који смо икада забележили у том региону'', рекао је програмски директор Комитета Карлос Мартинез де ла Серна. Сматра да нема разлога да ова година буде другачија, осим ако не дође до радикалног побољшања приступа влада широм света као што је "стварање механизама за безбедност новинара".

Гардијан наводи да је у Украјини убијено најмање 15 новинара од почетка инвазије у фебруару 2022, а скоро исто толико је убијено у Мексику (13), где је из ватреног оружја на прагу своје куће устрељен и прослављени криминалистички фотограф Маргарито Мартинез Ескивел.

Седам новинара је убијено на Хаитију, који је још више запао у политичку и хуманитарну кризу од убиства његовог председника Ховенела Моиса у јулу 2021. године, а тренутно нема ниједног демократски изабраног званичника.

Убиства и претње у Чилеу, Колумбији, Перуу

ЦПЈ је такође документовао убиства новинара у Чилеу и Колумбији и истражује и друге смртне случајеве у Еквадору, Гватемали, Хондурасу и Парагвају.

У Перуу је више од 70 новинара узнемиравано или нападнуто од избијања политичких немира прошлог месеца, укључујући и фотографа шпанске новинске агенције ЕФЕ коме су полицајци пуцали у ногу након што су му запретили да ће му "откинути" главу.

Мартинез де ла Серна је навео да је охрабрујућа иницијатива новинара у Централној Америци и Венецуели да се заштите, као и индиције да нова администрација председника Бразила Луиса Инасија Луле да Силве жели да успостави "конструктивне и уважавајуће" везе са медијима након, како је рекао, режима Жаира Болсонара који је гушио медије.

Нова влада Бразила обећала је да ће створити специјални механизам за праћење напада на новинаре након побуне десничара у Бразилији 8. јануара.

Бразилско удружење истраживачког новинарства саопштило је да је најмање 40 новинара нападнуто, опљачкано или узнемиравано док су извештавали о нередима, укључујући једног ветерана којег су присталице бившег десничарског председника Жаира Болсонара накратко заробили, претукли и претили му пиштољем.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси