Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоће да отму милионе од државе и угасе конкуренцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 01. 2023.

Аутор: Екупа Српског телеграфа Извор: Српски телеграф

Хоће да отму милионе од државе и угасе конкуренцију

Друге новине пријављују Савету за штампу, где седе њихови људи, они их кажњавају, а ако прође предлог да Савет добије већа овлашћења, медији које казне неће моћи да конкуришу за средства од државе

Представници медијских удружења који се издају за „независне“ новинаре сковали су подли план како да медијима које они зову провладиним отму новац с државних и локалних конкурса. 

Они, наиме, покушавају, у оквиру измена и допуна Закона о јавном информисању, да прогурају да Савет за штампу добије већа овлашћења и да његове одлуке буду обавезујуће код будуће доделе финансијских средстава. А управо махом ти „независни“ медији затрпавају Савет за штампу фингираним притужбама на рад таблоида. 

 КАДИЈА ТУЖИ, КАДИЈА СУДИ 

Како би то изгледало у пракси ако би ови предлози били усвојени? Улажу се притужбе Савету за штампу на рад неког таблоида, у Савету за штампу седе „независни“ новинари, који потом „већају“ и наравно увек је одлука на штету таблоида. И сад, ако Савет за штампу добије виши статус, већа овлашћења, постави се на ниво врховног судије, таблоидима који нису у милости Савета за штампу биће онемогућено да учествују на медијским конкурсима које финансира држава. Тако ће медији који су и десет пута тиражнији од „независних“ медија остати без једног од извора финансирања, што ће им умногоме отежати функционисање. То је, заправо, план „независних“ медија, да се укину штампани медији који им нису по вољи.

Иштван Каић, медијски аналитичар, каже да је „овде реч о дуго планираном преварантском пројекту да се најпре потпуно под контролу НУНС и сродних антивладиних удружења стави Савет за штампу, а затим да се тако корумпираном телу изменама закона које су у току да још већи легитимитет и важност да се на основу извештаја Савета одлучује ко може, а ко не може  да учествује у пројектном " суфинансирању  из државногг буџета“.

- Прва фаза је заокружена претварањем УНС у антивладино удружење и довођењем Жељка Бодрожића, председника НУНС, на чело Савета за штампу. НУНС и Бодрожић наређују својим изасланицима и потуреним члановима у Комисији за жалбе Савета за штампу Златку Чобовићу, Јелки Јовановић, Бојану Цвејићу и осталима да сами пријављују само провладине медије за кршење кодекса, а да занемаре оно што чине антивладини медији. Тако се већ годинама добија лажно напумпана и неверодостојна статистика, с лажним бројевима, и ствара лажна слика да само провладини медији крше кодексе - истиче Каић. 

 НОВА ЕТАПА 

Друга фаза је, додаје, „ово што се сада дешава, а то је да се на основу тако лажно добијених бројева доведе у питање извор финансирања свим штампаним медијима који су провладини". 

- Уочавате контроверзу? Антивладини елементи покушавају да лише државних новчаних средстава провладине медије и, самим тим, угрозе њихово постојање! Па где то има? Посебно је бизарно што је у ту превару укључен Саша Мирковић, бивши државни секретар у Министарству за информисање у време када је Драгану Шолаку и његовим медијима омогућено да вуку права из наших закона, а одговарају искључиво по страним... Дакле, не само што нови министар и премијерка морају да прозру ову превару већ морају јаче конкретизовати појам медија у Закону о јавном информисању тако да све што свих ових година важи за све остале медије у Србији почне коначно да важи и за Шолакове - поручио је Каић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси