Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Србији нема правде!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2009.

Извор: Прес

У Србији нема правде!


Отворено писмо главног уредника Пресса министарки правде Снежани Маловић

Поштована госпођо Маловић,Ви сте министарка правде у Влади Републике Србије. Морам стога, госпођо, да вас обавестим да правде у Србији нема!

Бар је нема у српским судовима. Правда се у Србији, нажалост, не дели по закону и праву, већ по интересима. Приватним, личним, финансијским...На нашим новинарским леђима понајбоље се то осећа. Поменућу вам, овом приликом, само неколико примера фрапантне судске неправде која је у последњих годину дана погодила нас у Пресу. Тако нас је, госпођо Маловић, суд у Белој Цркви осудио на милионску глобу због увреде части и угледа двојице тамошњих саобраћајних полицајаца. Осуђени смо зато што смо објавили фотографије и снимке на којима се виде двојица полицајаца како шмрчу кокаин. Те исте снимке објавиле су локалне телевизије, али и Јавни сервис Србије. Због тих снимака полиција је суспендовала ту двојицу. Међутим, госпођо Маловић, мајка једног од њих је тужилац, па су њен син и његов друг враћени на посао, а читав случај је заборављен. Онда су нас тужили, а преко сваке мере пристрасни суд у Белој Цркви нас је осудио пошто је, замислите, утврдио да су два полицајца шмркала ПРАХ ШЕЋЕР! И нема везе што нико никада у историји света није забележио да било ко шмрче шећер у праху! Ми смо осуђени, немамо право на жалбу и морамо да платимо. Да ли је то правда?

Или, госпођо Маловић, ових дана сам ја правоснажно осуђен по тужби Мирјане Ружић, супруге функционера СПС-а Бранка Ружића. Морам да јој платим 150.000 динара и најмање још толико камате. А зашто сам осуђен? Па, само зато што сам још 2001. написао да госпођа Ружић има „бујно попрсје“ и само зато што сам се усудио да је упоредим са Памелом Андерсон! Госпођа Ружић је два пута изгубила спор по овој бесмисленој тужби на општинском суду, али онда се жалила својој партијској истомишљеници у окружном суду, која ме је експресно осудила. Без права на жалбу, наравно. Да ли је то правда?

Па онда, госпођо Маловић, вероватно не знате да су Чедомир Јовановић и Владимир Беба Поповић тужили Ђоку Кесића, главног уредника свих издања ППГ-а, и мене више од 110 пута!!! Туже за свако слово, сваки наслов, сваку фотографију која им се не свиди. Злоупотребљавају суд и судије да би прогањали своје неистомишљенике! Не дају нам да радимо свој посао пошто буквално свакога дана морамо да идемо на њихова рочишта. Једна судијица, која очигледно много воли Бебу, чак је у јануару наредила Кесићево хапшење када није стигао да оде на сва заказана суђења. При том, све предлоге наших адвоката да се ове тужбе обједине, да нам се суди, па ако смо криви да идемо на робију, судови упорно одбијају. А исти тај Беба не одговара ни по једној тужби поднетој против њега, јер „суд нема његову адресу“!?! А како, молим вас, исти тај суд има Бебину адресу када он тужака нас?! Да ли је то правда?!

Немам овде, госпођо Маловић, на ова два ступца довољно места да набројим све страшне судске неправде којима смо изложени, зато ћу само поменути још неке. Суд у Врању нас је осудио, а суд у Шапцу нам суди зато што смо објавили полицијска саопштења о хапшењу локалних криминалаца. Суд, наиме, сматра да смо повредили „част и углед“ криминалаца објавивши њихове податке!?! Суд у Београду нас је осудио зато што смо објавили текст о деци која су у школи у Крагујевцу снимала своје оргије. Иако смо потпуно заштитили идентитет деце, иако нисмо објавили њихове слике, ми смо осуђени!

Коначно и најстрашније: Суд у Ужицу нам суди по приватној тужби Милинка Кушића, човека који је прошлог лета у Ариљу мотиком убио дете. Кушића смо у новинама назвали монструмом, а суд је прихватио тужбу његовог адвоката који сматра да смо убици детета нарушили „углед“!?! И нема везе што је Кушић осуђен на 40 година робије. Суд нам суди. И како сад ствари стоје, тај суд ће и да нас осуди!

Да ли је све ово правда, госпођо Маловић?! Зашто су српски судови постали место у којима профитирају криминалци, наркомани, убице и искомплексирани политиканти?

У нади да ћете нешто, било шта, предузети да у Србију вратите правду,

Драган Ј. Вучићевић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси