Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Нисам више витез. Није ми добро!“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2022.

Аутор: Веран Матић Извор: Безбедни новинари

„Нисам више витез. Није ми добро!“

Ово је изговорио Дејан Николић Кантар када је ушао у судницу Основног суда у Врању на рочиште на којем је требало да се разматра тужба за претње и насиље које је извршио према бившој девојци. Позвана је хитна помоћ, која му је пружила прву помоћ и Николић је враћен у Окружни затвор у Београд.

На суђењима за претње запосленима у ОК радију и Но комент кафеу Николић је глумио да му је позлило на крају суђења како би покушао да буде смештен у Врањанску болницу, али му је тај маневар само једном успео и то привремено. Он се на суђењима понашао бахато и поновио је претње. „Скршићу Врање и Београд, ја сам витез…“ и тако даље, чиме је потврђивао чињенице из оптужнице о сопственој насилној природи. И не само из те оптужнице, већ и из оне због које је требало да му буде суђено за насиље према бившој девојци, из оптужнице за претње и насртај на начелника Полицијске управе, а да не помињемо случајеве насиља који нису завршили на суду из различитих разлога.

На суђењу за претње ОК радију Николић је добио 14 месеци затвора, првостепеном пресудом. Суткиња Јелена Димитријевић врло професионално је водила овај процес  и пресудила према закону. Кантару није успело да избегне правду као пуно пута раније.

Данас, у сусрету са истом суткињом која је на најбољи начин репрезентовала своју професију, Дејан Николић је изговорио да није више витез и да му је лоше. Да ли је у питању глума или му се слошило од сусрета са правдом тешко је процењивати. Али није неуобичајено да када насилништво добије доследан одговор долази до преокрета и да насилник показује све слабости пред казном којом се санкционише вршење кривичних дела.

Још када не би било апсурдних одлука других судова који су у супротности са овом пресудом, могли би да говоримо о могућностима за излечење од насиља, корпуције и организованог криминала.

Подсећам да је Дејан Николић Кантар, власник педесетак коцкарница и кладионица, добио лиценцу за бављење тим послом иако је био кривично кажњаван више пута, а последњи пут на казну затвора од 4 месеца управо због организованог илегалног коцкања. Управа за игре на срећу Министарства финансија, сазнавши ове чињенице, затворила је коцкарнице. Само неколико недеља касније Управни суд у Нишу доноси привремену меру којом се суспендује ова одлука надлежног тела, иако је чињенично стање потпуно јасно, чак и да је почињено ново дело лажног документовања захтева за лиценцу без података о кривичним казнама.

Управни суд правда привремену меру чињеницом да у тим коцкарницама ради 150 радника и да ће они остати без посла и прихода. Дакле, Дејан Николић Кантар, без обзира на све казне, укључујући и ону за организовање илегалног коцкања, добија шансу да настави неслућено да се богати и јача, и поред нове пресуде за претње од 14 месеци затвора, и поред нових претњи почињених током суђења и поред суђења за претње начелнику полиције и овог актуелног суђења…

Очигледно је да је Светско првенство у фудбалу прилика за додатне велике приходе коцкарница и кладионица и да се није смела пропустити та прилика.

Већ сам писао о овоме у тексту Србија или Криминал се исплати.

А како је жрвама, да ли се и једна институција система запитала:

Оливера Владковић и Светлана Иванов су и даље под будним надзором полиције, због опасности да би могла да буде угрожена њихова безбедност.

Кафић Но комент, не ради баш како је обећао Дејан Николић Кантар. Редовних прихода за ОК радио више нема.

Неколико запослених је морало на неплаћени одмор, неки новинари су напустили ОК радио.

Нелегално саграђени објекат од стране кладионице Дејана Николића Кантара којим је зазидан део ОК радија и поред одлука надлежних још увек није срушен већ се и приводи намени. Локална самоуправа каже да не може да обави тај посао. Држава не реагује.  Колегиница Љиљана Стојановић из ЈугПрес-а из Лесковца, дакле са терена, у поруци члановима Сталне радне групе за безбедност новинара пише:

„Институције су показале да не желе да спроводе закон.

Локална самоуправа је показала да штити насилника а не одлуке својих служби и да их баш брига за медиј.

Али такође и да иза Кантара стоји неко много утицајнији у Београду.

Реално, не могу тужилаштво и полиција да реше све из овог случаја, мора мало да реагују и друге институције.

Порука Врањанцима је да је Кантар јачи од државе и да само моле Бога да му на западне за око нечија кућа, локал и слично.

Такође и да су препуштени сами себи, јер је држава подстицала нечињењем у предходним годинама бујање криминала у том граду.

Порука новинарима из Врање и са југа Србије је да је добро што се нису много бавили овим случајем јер они живе и раде са Кантаром и његовима у комшилуку (кладионице су му и по Лесковцу, примера ради)“.

Више пута сам упозоравао да је Дејан Николић Кантар много већи проблем од претњи новинарима. Јасно је да ће их он понављати, али је јасно да се само широм акцијом свих надлежних институција може стати на крај „витезовима“.

Због тога у рушење нелегалног објекта мора да се укључи и влада. Локална самоуправа мора помоћи и финансијски ОК радио у овој ситуацији. Судови треба да усагласе своје одлуке, како би васпитне казне имале своју функцију.

Нелегално коцкање је тежак прекршај, а решавање судбине запослених могло би да се решава на неки други начин. Могло би се, на пример, дати неком другом ланцу коцкарница, који није имао овакве прекршаје, да управља радом и Кантарових коцкарница, а поред исплата плата запосленима да профит иде у хуманитарне сврхе. Сигуран сам да је могуће правично решење, насупрот решењу којим се оснажује онај који крши законе, вишеструко осуђиван.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси