Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НДНВ: Опасно таргетирање новинарке Ренате Бађи Рибар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2022.

Аутор: Бета Извор: Бета

НДНВ: Опасно таргетирање новинарке Ренате Бађи Рибар

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) најоштрије је данас осудило таргетирање новинарке мађарске редакције Радио-телевизије Војводине Ренате Бађи Рибар од стране државне секретарке Министарства просвете и функционерке Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Анамарије Вичек.

НДНВ наводи да ће о притиску и јавном таргетирању професионалне новинарке, те покушају наметања политичког једноумља "обавестити релевантне новинарске организације и европске институције".

Како се наводи у саопштењу, Рената Бађи Рибар нашла се на мети државне секретарке због тога "што се усудила" да високом функционеру СВМ Балинту Пастору постави питања у вези са спомеником "невиним жртвама 1944/45" и списком наводних невиних жртава међу којима се налазе и осуђени ратни злочинци из Другог светског рата, одговорни за Рацију 1942. године и друга злодела.

Из НДНВ-а подсећају да су се подизању тог споменика успротивиле бројне антифашистичке и друге невладине организације, политичке странке и грађани, а у јулу је тим поводом одржан и протестни скуп након изливања постамента споменика.

"Због 'незгодних' питања у програму РТВ-а на мађарском државна секретарка поставила је објаву на друштвеним мрежама у којој је, између осталог, навела да јој је 'невероватно да се један мађарски новинар, који сматра да је независан, бави истраживањем и са оваквом дозом мржње прича са другим човеком само зато што је овај други члан СВМ-а... и да у оволикој мери преузима реторику српске опозиције, са којом се шири мржња и стално се прича о некој листи'", наводе из НДНВ-а.

Додаје се да НДНВ "изражава пуну подршку" колегиници Ренати Бађи Рибар и "позива мађарску редакцију покрајинског јавног сервиса да се супротстави политичким притисцима и бахатости моћника, те доследно штити стандарде новинарске професије".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси