Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тамара Скрозa, Виктор Иванчић и КРИК добитници Регионалне награде “Срђан Алексић”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2022.

Аутор: К.Ж Извор: Данас

Тамара Скрозa, Виктор Иванчић и КРИК добитници Регионалне награде “Срђан Алексић”

Добитници прве Регионалне новинарске награде “Срђан Алексић“, које ће бити свечано додијељене 10. децембра ове године у Бањалуци, су Тамара Скроза, у категорији „За храброст“, Виткор Иванчић у категорији „За допринос заједници“ и портал Крик у категорији “За медије”.

Фото: снимак екрана Аутономија

Регионална новинарска награда „Срђан Алексић“ се додељује за професионално и друштвено одговорно медијско извјештавање које резултира конкретним добробитима за људе и заједнице (доприноси помирењу, заштити људских права, укључивању маргинализованих и рањивих група, родној равноправности, владавини права, култури дијалога, борби против говора мржње и лажних вијести ), те за исказану новинарску храброст, саопштило је Независно друштво новинара Војводине.

“Мало је данас руку у којима би вредности које промовише награда “Срђан Алексић” биле безбедније, но што ће то бити у рукама новинарке Тамаре Скрозе. Ону „људску дужност“, која је Срђана коштала живота, она кроз своје текстове врши деценијски доследно, брижна према жртвама и беспоштедна према починиоцима, имуна на политичке притиске и таблоидна иживљавања”, каже се, између осталог, у образложењу жирија који је препознао и Тамарину “хладнокрвну етичност, правичност и професионални морал”.

Новинар, уредник, колумниста и писац из Сплита Виктор Иванчић, који је већ готово четрдесет година предводник слободног, независног и критичког новинарства у Хрватској, али и на подручју цијеле бивше Југославије, увјерљивом већином гласова жирија, проглашен је добитником новинарске награде “За допринос заједници”.

“Његово име постало је синоним храброга, продорног и критичког антирежимског новинарства. Жири је свјестан да управо Иванчићу, без дилеме, припада награда за допринос заједници с часним именом Срђана Алексића, младића који је животом платио покушај да заштити пријатеља нападнутог само зато што је био друге нације. У том смислу, жири наглашава да је име Виктора Иванчића, баш као и оно Срђана Алексића, најбољи путоказ младим новинарима какве професионалне и етичке квалитете требају пригрлити када ступају у новинарску професију”, навео је жири.

Портал КРИК препознат је као “један од ретких медија који је на себе преузео огромну цивилизацијску обавезу да буде непристрасан, правичан хроничар једног од најтуробнијих периода за друштво у Србији” и стога је, одлуком жирија, овај портал добитник награде “За медије”.

Иначе, на овогодишњи конкурс за дођелу Регионалне награде “Срђан Алексић” стигле су 83 номинације за 52 новинара/ке и 13 медија, о којима је одлучивао жири у саставу: Ана Хегедиш Лалић (Србија), Борис Павелић (Хрватска), Владан Мићуновић (Црна Гора), Берислав Јурич и Елвир Падаловић (Босна и Херцеговина).

Новинарску награду расписују Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Мрежа за изградњу мира, Назависно друштво новинара Војводине, Институт за медије из Црне Горе и Удруга за промицање медијске културе, умјетности и толеранције “Лупига – свијет кроз обичне очи” из Хрватске.

Свечана додела награда биће организована на Међународни дан људских права –10. децембра у Бањалуци, у склопу манифестације “Дани Срђана Алексића”.

Новинарска награда “Срђан Алексић” додељивала се 10 година новинарима и новинаркама у Босни и Херцеговини, а од ове, 2022. године дигутна је на регионални ниво.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси