Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредници најважнијих медија у Великој Британији траже акцију против СЛАП тужби и малтрeтирања медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2022.

Аутор: Pressgazette.co.uk. Извор: ХНД

Уредници најважнијих медија у Великој Британији траже акцију против СЛАП тужби и малтрeтирања медија

Уредници националних британских новина Гардијана, Тајмса, Мејла, Телеграфа, Обзервера, Мирора, Експреса, Сана и других позвали су Владу Уједињеног Краљевства да сузбије стална настојања да се путем тужби застрашују медији и новинари.

Дакако ријеч је о СЛАП тужбама које су усмјерене против новинара, медија новинских организација, узбуњивача или других скупина које објављују информације од јавног интереса, те им је циљу да се натјерају на шутњу и одустајање од објављивања новинарских прича. 

Како се наводи, Закони о клевети, ауторским правима, заштити података и злоупораби приватних информација све се више злоупотребљавају кроз СЛАП тужбе. 

-За случајеве који се воде пред судом наводи се да су само “врх леденог бријега”, јер многи успијевају ушуткати новинаре тако да им се наметну велики трошкови процеса.

 У отвореном писму бројних новинара и одвјетника члановима владе, укључујући министра правосуђа Доминика Раба и министрицу културе Мишел Донелан, затражено је да усвоји рјешење кроз приједлогу Закона против СЛАП-а који је израдила „УК Анти-СЛАП коалиција“. Циљ је да се судовима омогући брзо рјешавање случајева за које се сматра да су СЛАП-ови и изрицање пресуда које би дјеловале у смјеру одвраћање од тужби, те у коначници пружиле пуну компензацију за новинаре и медије, заустављајући тужитеље да злоупотребљавају правни сустав, стоји измјеђу осталог у тексту који је објављен на pressgazette.co.uk. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси