Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Додељена признања поводом 73. рођендана Радио-телевизије Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2022.

Аутор: РТВ Извор: РТВ

Додељена признања поводом 73. рођендана Радио-телевизије Војводине

Јавна медијска установа Радио – телевизија Војводине данас обележава свој 73. рођендан. На данашњи дан, 1949. године, први пут се чуло: "Слушате Радио Нови Сад“. Данас је Радио Нови Сад прерастао у покрајински јавни сервис који, путем седам медијских платформи, уређује и емитује програм на шеснаест језика. Рођенданско славље отпочело је традиционалном доделом годишњих награда и признања "Славуј Хаџић”.

Награда „Славуј Хаџић“ у 2022. години за целокупно ауторско дело у области телевизијског стваралаштва додељена је Бори Отићу. Присутне је поздравио в. д. генералног директора РТВ-а Јожеф Клем.

„Наша заједничка кућа чији рођендан данас прослављамо, старија је од свих нас који њој сада припадамо“, казао је Клем обративши се запосленима.

„За ових 45 година, колико сам у овој кући, много, много пута сам имао прилике да видим, да осетим, каквом стваралачком снагом, каквом креативношћу, каквим спојем искуства и младалачке енергије располажете,“ додао је Клем.

Бора Отић, добитник награде Славуј Хаџић

Бора Отић се више од четрдесет година бави новинарством. Од својих новинарских почетака у Омладинској редакцији Радио Новог Сада, остао је веран својој матичној кући, Радио – телевизији Војводине, све до данас.

Аутор је и уредник емисије „5казање“ која се емитује на програмима РТВ-а пуних 18 година током којих је постала синоним и бренд наше телевизије.

Велике приче малих људи, прављене су међу публиком, о публици и за публику. Безброј прича, саговорника и тема нашло се пред објективом „Петказања“ током осамнаест година, што је изузетна баштина живота , обичаја и етничке и културне разноврсности Војводине. У стилу реализма, Бора Отић је у емисији сажео дух једне епохе. У свету који се убрзано мења, успео је да овековечи свакодневицу обичног човека, онакву каква заиста јесте, без улепшавања и романтизовања.

Учио је од најбољих у продукцији: Душана Чекића и Драгана Миљанића, обојица лауреати ове престижне награде која носи име Славуја Хаџића. Аутор је и неколико документарних филмова о историјату, историјском наслеђу и обичајима у Војводини.

Поред многобројних награда за свој рад добио је и престижну Фебруарску награду Града Новог Сада.“

Годишње награде додељене су и колегама који су се истакли по изузетном залагању и постизању завидних резултата у раду. Овогодишњи лауреати су: Руководилац сектора економских послова Верица Кузмановић, вођа екипе декора Илија Папић, ауторка у Редакцији забавног програма Првог програма телевизије Милена Јованић, ауторка у Редакцији информативног програма Првог програма радија Слађана Великић, одговорни уредник Редакције програма на ромском језику Другог програма телевизије Петар Николић, одговорни уредник редакције програма на украјинском језику Трећег програма радија Васиљ Дацешен, руководилац одељења програмске подршке Зора Исаков, старији техничар одржавања Младен Нешић, инжењер за развој телевизијске технике и технологије Един Жига и менаџерка за односе са јавношћу Ивана Савин.

Године 1949. одлуком Главног извршног одбора Народне скупштине Војводине основан је Радио Нови Сад. Програм је свечано почео на Дан републике, 29. новембра и тај се датум слави као дан Радио-телевизије Војводине. Од почетка програм радија је осмишљен на пет језика: српскохрватском, мађарском, словачком, румунском и русинском.

После 23 године (1972) Скупштина Војводине је донела одлуку о формирању Телевизије Нови Сад у новоизграђеној згради на Мишелуку. Телевизијски програм почео је да се емитује 1975.

 

Видео: РТВ

Зграда на Мишелуку је уништена у бомбардовању 1999 – оштећена је већина предајника радија и нанета је огромна материјална штета, а телевизија је привремено премештена у бившу зграду НИС-а, у центру града.

Данас, 73 године касније Радио-телевизија Војводине је на новој-старој адреси: Каменички пут у Петроварадину, на Мишелуку на месту уништене зграде. Програми радија и телевизије емитују се на седам медијских платформи и 16 језика.

Нова зграда завршена је 2019, а новембра те године пуштен је и први сигнал иако тада зграда није у потпуности опремљена. Поред радија и администрације која се пре две године преселила на Мишелук, у новом радном простору недостаје телевизија.

Овогодишњи рођендан наше куће ипак славимо са више оптимизма, јер се очекује друга фаза: техничко – технолошког опремања новог дома Радио-телевизије Војводине.

У емисији „Поводом“ Радио Новог Сада, са вршиоцем дужности генералног директора Радио-телевизије Војводине Јожефом Клемом разговарао је Слободан Шорак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси