Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тршић дао оставку, новинари спремају тужбе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 03. 2009.

Извор: Данас

Тршић дао оставку, новинари спремају тужбе


Директор и главни и одговорни уредник „Грађанског листа“ Тихомир Тришић поднео је прекјуче неопозиву оставку, након мање од годину дана рада на тој функцији, на којој је био од априла прошле године када је овај дневни лист купила медијска групација „Војводина инфо".

Тришић је јуче одржао ненајављен састанак са уредницима и новинарима „Грађанског листа“ на којем је изнео разлоге свог одласка и најавио долазак новог руководства. Према „Дневниковим“ сазнањима, Тришић је рекао да ће за директора „Грађанског листа“ бити именован Срђан Вучуревић, бивши директор угашеног „Радија ИН“ и члан конзорцијума „Војводина инфо“, а да ће главни и одговорни уредник бити Радомир Кукобат, доскорашњи уредник политичке рубрике у „Грађанском листу“. Као један од разлога за подношење оставке, Тришић је навео велики пад тиража, додавши да је садашњи продати тираж листа спао на само 1.300 примерака.

Како је за собом сад већ бивши директор и глодур оставио велик дуг према штампарији и запосленима, новинаре је на састанку највише занимало ко ће, када и како њима исплатити заостале јануарске и фебруарске плате. „Дневник“ сазнаје да је Тришић обећао да ће сви запослени благовремено добити закаснеле плате. Ипак, немир и страх, који се у редакцији овог листа осећа већ месецима, само је појачан новонасталом ситуацијом. Запослени, како кажу, стрепе да ће се које год ново руководство дође препуцавати са Тришићем око надлежности исплаћивања заосталих плата и да ће они опет остати „кратки“ за зарађен новац.

Од када је Тришић дошао на место глодура, тврде запослени, непрофесионално се послује, тираж опада... Они који су могли, побегли су на време, нашли нови посао, а они који не могу, ћуте и трпе у страху од губитка посла већ месецима, плашећи се да ће се новине угасити.

Чланови редакције одлучили су да туже Тихомира Тришића уколико у догледно време не исплати плате. Како се ситуација из часа у час мења, сазнајемо да је Тришић јуче по подне рекао новинарима да је спреман да се у њихову корист одрекне 20 одсто удела у власничкој структури листа. Ако запослени то прихвате то би значило да би новинари могли да имају свог члана Управног одбора предузећа „Војводина инфо“.

Антрфиле :

Данас се одлучује

Не бих могао још да потврдим нити демантујем ту ифнорамцију, али ћу данас након састанка конзорцијума тачно знати да ли ћу бити постављен за директора „Грађанског листа“ - изјавио је за „Дневник“ Срђан Вучуревић.

Радомир Кукобат за наш лист каже: - Нисам ни са ким разговарао на ту тему, па зато не могу да вам дам ближе информације. Ја сам споразумно отишао из „Грађанског листа“ пре неколико недеља и нисам у току са свим дешавањима. Ипак, мислим да ће ме данас, након састанка конзорцијума, позвати да и мене обавесте, уколико су информације које имате тачне.

И Никић дугује

Пре Тихомира Тришића, власник и главни и одговорни уредник „Грађанског листа“ био је Миодраг Никић, а ни са њим запослени нису имали среће. Он је такође после одласка из фирме остао новинарима дужан једну, а хонорарцима три плате. Како смо незванично сазнали, Никић није уплаћивао радни стаж појединим запосленима, иако их је уверавао у супротно. Никић ће остати упамћен и по томе што је пре две године, без најаве, тестирао на дрогу све новинаре и фоторепортере, рекавш и им да ће се они који напусте зграду, а да нису дали урин сматрати позитивним на наркотике.

И. Брцан

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси