Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Правда на кантару: Зазидан зид редакције нико не сме да сруши док Дејан Николић Кантар наставља да прети
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2022.

Аутор: Инсајдер Извор: Инсајдер

Правда на кантару: Зазидан зид редакције нико не сме да сруши док Дејан Николић Кантар наставља да прети

За Дејана Николића Кантара, локалног моћника из Врања, чуло се након што је средином године претио запосленима и власници ОК радија и то зато што нису желели да му продају своје просторије.

Најдрастичнији пример притиска било је зазиђивање прозора редакције. Данас је у притвору јер му се због претњи новинарима суди, али он упркос томе и даље прети – у судници запосленима у ОК радију, али и како открива Инсајдер, чуварима у затвору. За то време, зазидан прозор редакције већ месецима није срушен јер ниједна фирма која тај посао може да обави на тендер који расписује град се не јавља.

Све је почело пре мање од годину дана. Проблеми су настали када је власница ОК радија Оливера Владковић одбила да потпише потребну сагласност за надоградњу кладионице која се налази одмах поред редакције и кафића који послује у оквиру ОК радија. За то проширење инвеститор објекта, осим њене сагласности, није имао ни неопходне грађевинске дозволе.

У једном тренутку, а као очигледан одговор на пријаву незаконитих радова и одбијање да продају локал, редакцији ОК радија зазидан је прозор. Како је инвеститор све радове спроводио без дозволе, градска грађевинска инспекција у Врању донела је решење о његовом уклањању, али објекат до данас није срушен. 

Инвеститор овог објекта званично је Стефан Илић. Незванично - Дејан Николић Кантар.

Према закону, када инвеститор о свом трошку не поруши нелегални објекат, то може да уради сама градска власт, која касније трошкове испоставља инвеститору који незаконито гради. 

Управо то желео је да уради Град Врање када је расписао тендер у којем тражи фирму која би срушила нелегалне објекте, па и онај поред ОК радија. Тендере је Град расписивао неколико пута. Сваки се завршио на исти начин - без иједне понуде.

Правда на кантару I део

На последњем тендеру, за који је рок истекао 14. септембра, промењени су и услови - повећана је цена коју је Град спреман да плати, као и могућност склапања оквирног споразума на три године за уклањање нелегалних објеката. Одговарајући на критике да не спроводе закон јер објекат упркос решењу није срушен, Град тврди да се ниједна фирма не јавља да тај посао уради. Позив фирмама и даље је на снази.

„Па знате како, на нашем сајту су сви наши контакти, ево напослетку ваша је емисија доста гледана па нека ово на крају буде и неки позив свима који су регистровани за обављање ове делатности, нека се јаве, имају контакте, Град Врање, Градска управа, постоји наш сајт, ту су наши контакти. Наравно, закључићемо уговор и у најбољем интересу Града“, рекао је у другом делу емисије „Правда на кантару“ начелник Градске управе Врање Душан Аритоновић.

Док недозвољену надоградњу кладионице поред ОК радија нико не сме да сруши, настављају се и нови радови на старом нелегалном објекту. 

„Сви накнадни радови, уколико они буду извођени, до тренутка док се не изврши рушење тог објекта…у крајњој линији кад дође дотле да тај објекат буде рушен биће порушени сви ти радови…е сад, то што кажете ви, вероватно постоји сад ето код народа ’ови ништа не предузимају, то се и даље тамо гради на терену’... оно што је у нашој моћи и што је у нашој надлежности све је покренуто, даље чекамо да видимо који ће да буде исход јавних набавки“, додаје Аритоновић.

Нелегално изграђени зид после свега што се догодило симболично представља зид одбране Дејана Николића Кантара и од закона и од правде.

Против Николића тренутно се води неколико поступака - за претње власници и запосленима у ОК радију ново рочиште је заказано за 30. септембар. На првом, одржаном у августу, Кантар је претио и унутар суднице, између осталог, речима: „То што сте изјавиле на суду да се плашите, у праву сте, имате разлога да се плашите, и ја нећу стати.”

Управо због тих, нових претњи изречених у судници, адвокати власнице ОК радија Оливере Владковић и запослене Светлане Иванов против Дејана Николића подигли су нову кривичну пријаву. Поступак по тој пријави је у току. Како сазнаје Инсајдер, наставио је да прети и док је у притвору. 

Овог пута на мети му се нашло обезбеђење у притворској јединици коме је, између осталог, рекао: „Даћу за тебе и твоју породицу 30 хиљада евра… Видећеш ти ко сам ја”.

Правда на кантару II део

Кантар своју фирму за коцкање и клађење пренео на брата

Званично, до скоро, Николић је био само власник фирме „Colosseum game“ регистроване за коцкање и клађење. Незванично, повезује се са бројним фирмама у области грађевине, као и коцкарницама широм Србије. 

Како је показало истраживање Инсајдера, Кантар је до сада осуђиван чак шест пута - пет пута због неовлашћеног организовања игара на срећу и једном због угрожавања сигурности. 

У четири наврата, суд му је у случају нелегалног клађења додељивао новчане казне.

Прошле године је, у јуну, због истог кривичног дела - неовлашћено организовање игара на срећу осуђен на четири месеца кућног затвора без електронског надзора.

Према Закону о играма на срећу, свако ко жели да приређује и организује игре на срећу, па и власници кладионица, морају имати дозволу Владе, односно одобрење или сагласност Управе за игре на срећу. Дозвола се издаје на основу достављене документације коју би требало да чини и акт државног органа којим се потврђује да власник, сарадник или именовано лице није осуђивано. 

Како закон недовољно јасно описује за која дела и привредне преступе се дозвола одузима, а како је Кантар неколико пута осуђиван, новинари Инсајдера питали су Управу за игре на срећу како он онда може бити власник фирме која се бави клађењем. 

Одговор који је Управа за игре на срећу доставила Инсајдеру открио је сву нелогичност система - Управа није била обавештена да је Дејан Николић Кантар осуђиван јер је по закону он дужан да је о томе обавести. 

У међувремену је, након наших питања, Управа обавештена, па је покренула и контролу.

До данас међутим није познато какви су резултати спроведене контроле. Ни Министарство финансија није доставило одговор на питање зашто се не примењује Закон о играма на срећу, иако је Влада 2020. приликом усвајања његових измена најавила јачу контролу и смањење сиве економије. 

Две године касније, међутим, у случају Кантар откривено је да Закон допушта да од савесности самих власника зависи да ли ће обавестити државу да су осуђивани и да ли је можда потребно преиспитати добијену дозволу за организовање игара на срећу. На питање како држава очекује да неко сам себе пријави и која је онда улога Управе за игру на срећу – Министарство финансија није одговорило.

У међувремену, док надлежне институције не реагују адекватно, Дејан Николић користи законске нелогичности. 

Према јавно доступним подацима из Агенције за привредне регистре, пре месец дана своју фирму „Colosseum game“ пренео је на брата, Милорада Николића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси